Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Парад Путіна проігнорують і європейці, і росіяни

    За тиждень до помпезного параду в Москві, анонсованого на 24 червня, Владімір Путін опублікував свою статтю про Другу світову війну в виданні The National Interest.
    Стаття англійською, журнал американський – відразу і не зрозуміти, хто автор. Однак помилки немає, її написав російський, а не американський президент. Владімір Путін пообіцяв зробити це ще в січні, коли виникла суперечка з польськими політиками щодо ролі Польщі та СРСР на початку Другої світової війни, але публікація вийшла рівно перед парадом і всенародним голосуванням щодо поправок до Конституції РФ, що обіцяє Росії і Заходу політичні «сюрпризи».

    Падіння замість тріумфу

    У 2020 році Владімір Путін повинен був опинитися на вершині політичного тріумфу. Високосний рік обіцяв бути цікавим і насиченим, і почався він з необдуманої, і, очевидно, образливої для прем’єр-міністра Дмітрія Мєдвєдєва відставки. Владімір Путін, не дивлячись, пожертвував «Санчо Панса», який з першої президентської кампанії зберігав вірність «Дон Кіхоту» і супроводжував в боях з «вітряними млинами». Але це було так заманливо – списати на невдалого любителя айфонів і качечок відповідальність за економічні невдачі останніх 20 років і почати політичне життя з чистого аркуша. Після формування нового уряду на порядку денному у Владіміра Путіна стояла конституційна реформа, а точніше, державний переворот, а після нього – помпезний парад на честь 75-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні і продовження копіткої «роботи» над проєктом «СРСР 2.0».
    І все у Владіміра Путіна йшло за планом, якби не одне «але» – епідемія коронавірусу. Через неї і непродумані рішення президента Росія потрапила в ідеальний шторм, коли країну захлиснули економічна, політична і епідеміологічна кризи. Як би Владімір Путін не поспішав з поправками, які пройшли всі стадії від проєкту до схвалення Конституційним судом за два місяці, він не встиг. Країна спалахнула від коронавірусу, і довелося терміново скасовувати всенародне голосування щодо поправок, анонсоване на 22 квітня, а потім і парад перемоги. Росія і зараз «палахкотить», але рекордне падіння рівня довіри президенту – до 25% в травні, за даними «Левада-Центр», не дає Владіміру Путіну часу для маневру – або зараз або ніколи. Саме з цієї причини 24 червня спішно пройде військовий парад, а після на тиждень відкриються дільниці для голосування.

    Ветерани можуть заразити президента

    Але як би не хотілося Кремлю, епідемія коронавіруса все одно не дасть Владіміру Путін реалізувати амбітні політичні плани. Російський президент готовий ризикнути життями учасників військового параду, почесних гостей і глядачів, але своєї – ні. Зокрема, стало відомо, що ветеранів ВВВ, які будуть сидіти неподалік від Владіміра Путіна, в обов’язковому порядку відправили на двотижневий карантин до санаторіїв та будинків відпочинку. Кремль виправдовується, що це зроблено для їх безпеки, але, по-перше, мова йде не про всіх, а тільки про ветеранів ВВВ, які будуть поруч з президентом; по-друге, людям похилого віку зі слабким здоров’ям безпечніше було б сидіти вдома і йти на парад тоді, коли в країні закінчиться епідемія, а не в її розпал.
    Рішення відправити ветеранів ВВВ на карантин стало одним з фатальних в низці помилок Владіміра Путіна. Соціологічні опитування показують, що росіяни хочуть бачити президентом сильного і владного керівника, а не втомленого 67-річного старого, який боїться заразитися коронавірусом від когось з ветеранів ВВВ. Росіян, які вважають, що країні потрібна «сильна рука», рік від року стає менше, але їх все одно багато – 49% в січні 2020 року проти 58% в листопаді 2018 року, за підсумками опитування «Левада-Центр». І Владімір Путін, який пересиджує епідемію в особистому бункері, кинувши простих росіян, все менше відповідає цьому образу.

    Парад проігнорують і європейці, і росіяни

    У кулуарах ходять чутки, що президент РФ поставив вимоги не тільки до ветеранів ВВВ, а й до іноземних гостей. Після анексії Криму та окупації окремих районів Донецької та Луганської областей на паради до Москви перестали їздити європейські лідери, але в 2020 році від візиту відмовляються навіть ті, хто анонсував приїзд. Зокрема, в останній момент відповіли відмовою президенти Азербайджану і Чехії – мабуть, їм не припав до душі обов’язковий двотижневий карантин. У Москві поки чекають президентів Казахстану, Молдови, Таджикистану, Туркменії, Узбекистану, Сербії, Хорватії, Киргизії, невизнаних республік Абхазії та Південної Осетії, але і вони можуть передумати. У Москву не приїде ніхто з лідерів колишніх союзників по антигітлерівській коаліції незважаючи на те, що Владімір Путін ще в березні назвав приїзд на парад «правильним» і «у внутрішньополітичному і в моральному сенсі», а відмова від параду – помилкою.
    Компанію президентові РФ складе хіба що президент Білорусі, який 9 травня провів парад в Мінську, чим привернув до себе увагу всього світу і поставив під удар репутацію Владіміра Путіна. Але візит Алєксандра Лукашенка більше нагадує інспекцію після того, як він заявив журналістам: «У Москві вони ніби якось справляються – парад ж треба проводити. Як же, білоруси провели парад 9 травня, а Росія не провела. Треба проводити. Ну поїдемо проведемо». Хоча, з урахуванням того, що на днях в Білорусі пройшли обшуки і арешти в «Бєлгазпромбанку», в який пізніше ввели тимчасову адміністрацію, це більший ляпас Владіміру Путіну за те, що той посмів втрутитися у вибори білоруського президента. Банк належить «Газпромбанку» і «Газпрому», який напередодні відмовив Білорусі в перегляді цін на газ.
    Не тільки європейці проігнорують парад перемоги, але і самі росіяни. Мер Москви в тихому розпачі просить москвичів сидіти по домівках і дивитися парад по телевізору, а в регіонах РФ чиновники відкрито скасовують паради. Ризикнув скасувати паради в Криму і Сєргєй Аксьонов, але швидко «передумав» після того, як отримав по шапці з Москви. Як тільки в ЗМІ з’явилися новини про відмови, в Кремлі заявили, що паради пройдуть тільки в 28 містах. Очевидно, місцева влада більше не хоче нести відповідальність за життя людей, які почнуть хворіти і вмирати, через 10-14 днів після масових заходів. У регіонах знають, що Кремль після параду вмиє руки за давнім принципом «цар хороший – бояри погані», а Путін закриється в бункері від проблем.
    Незважаючи на все це, парад в Москві відбудеться.
    І ми дізнаємося, які політичні «сюрпризи» приготував Владімір Путін для Росії і Заходу.
    Лілія Корнілова, Obozrevatel

    Найсвіжіше

    Популярне