Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Венеційський «Новачок» для російської Конституції

    Венеційська комісія Ради Європи (Європейська комісія за демократію через право) піддала критиці одну з поправок до Конституції РФ, яка стосується пріоритету суверенного права над міжнародним.
    Вивчивши текст поправок, позицію російської влади, висновок Конституційного суду Росії та інші документи, експерти Венеційської комісії рекомендували змінити або повністю відмовитися від запропонованих змін до статті 79. Про це йдеться у висновку, опублікованому 18 червня на сайті комісії.
    Рішення комісії мотивовано тим, що, вступаючи до Ради Європи, Росія взяла на себе зобов’язання виконувати рішення Європейського суду. А стаття 79 якраз його обнуляє.
    Відомо, що запит про проведення правової експертизи внесених до російської Конституції поправок був направлений до Венеційської комісії Комісією з моніторингу Парламентської асамблеї Ради Європи. Приводом стала петиція більше 120 російських правозахисників, юристів, вчених, політиків і громадських діячів, яку підтримали в цілому більше 208 тисяч росіян.
    Спочатку Венеційська комісія планувала розглянути тільки поправку про примат російського права над міжнародним. Але російські громадські діячі наполягли на повній перевірці внесених до Конституції змін, включаючи процедуру їх ухвалення.
    Відомо, що з самого початку появи поправок Кремль намагався дипломатичним шляхом згладити конфлікт. Перед МЗС і Держдумою РФ стояло завдання зберегти членство в Раді Європи, але не поступитися конституційними змінами, навіть незважаючи на те, що деякі з них виглядають в очах Європи неприйнятними. Компроміс, який просувала Москва, полягав у тому, що російська сторона обіцяє в цілому дотримуватися рішень Європейського суду, а ігнорувати буде лише ті з них, які є принциповими для неї.
    З приводу принциповості саме час згадати, що протягом останніх 70 років саме Росія заветувала половину резолюцій ООН. Посилаючись на свої інтереси і користуючись правом заборони саме Москва накладала табу на кожне друге колективне рішення світової спільноти. Очевидно, що така ж доля спіткає і європейські вердикти.
    Але повернемося до Конституції.

    Запит на проведення правової експертизи був адресований до Венеційської комісії комітетом з моніторингу ПАРЄ 27 травня після онлайн-засідання.
    Видатний депутат і керівник російської делегації в ПАРЄ Пьотр Толстой говорив раніше, що мав на цю тему жорсткі дискусії з «заангажованими демократами» в стінах Асамблеї, а сама перевірка – досить рутинна процедура, на яку піде близько півроку. Мабуть потрапляти в халепу життєве кредо Пєтра Олєговича, оскільки Комісія ухвалила рішення практично миттєво, ледь вийшовши з карантину. І не на користь Росії.
    Про що говорить швидкість і результат вердикту Венеційської комісії
    Перше. Незважаючи на рекомендаційний характер нехтувати рішеннями Венеційської комісії неможливо. Вона є свого роду «конституційним проєктним інститутом». Комісія дає оцінку на предмет відповідності європейським стандартам демократії та верховенства права конституційних актів та їх проєктів в державах-членах Ради Європи.
    Друге. Швидкість і безапеляційність вироку говорять про заклопотаність ЄС правовим нігілізмом, який закладається в основний закон Росії. В рамках своїх повноважень комісія застерігає Москву від подальшого безправ’я.
    Третє. Поки не відомі терміни розгляду головної поправки – про обнулення президентських термінів. Якщо висновок європейських юристів оприлюднять до 1 липня, то це буде мати серйозний тиск на електоральну орієнтацію напередодні референдуму. В цьому випадку масштаб фальсифікацій стане воістину грандіозним. Якщо після – вже прийняті поправки виявляться нелегітимними. А з урахуванням процедури голосування – тим більше.
    Четверте. При зборі підписів під петицією значна частина російської інтелігенції утрималася, вважаючи, що можна опиратися поправкам в ході плебісциту, голосуючи «проти». Це означає, що реальний протестний потенціал прокинеться безпосередньо перед референдумом і його розмах вразить усіх. Вже зараз відзначається різке зростання невдоволення коригуваннями. За опитуваннями російських Telegram-каналів в різних регіонах рівень категоричного неприйняття Конституції коливається від 59% до 96% (!). І це серед тих, хто піде і віддасть свій голос.
    П’яте. Незважаючи на терміни і саме рішення з інших поправок, Кремль протягне їх всі і в тій редакції, яка вже продається в магазинах Росії. Це означає, що відносини між Брюсселем і Москвою можуть дійти до стану правового клінчу – РФ виявиться в статусі навіть не сірої, а чорної правової зони. Невідповідність і нелегітимність Конституції, з точки зору світового права, визначать нелегітимність президента, підписаних ним законів, що в свою чергу взагалі виключить РФ з системи міжнародних відносин як правову державу.
    Остаточне сповзання Кремля в зону безправ’я і вседозволеності обов’язково викличе різкий протест всередині країни. Не менше обурення продемонструє і Захід. Але з реальних важелів світової спільноти для тиску на «вічне» керівництво Росії залишаються тільки санкції. Очевидно їх жорсткість піде вже восени цього року, після жорсткого придушення Москвою акцій непокори всередині країни і нахабної і злочинної поведінки на зовнішній арені. Цілком ймовірно, що посилення тиску буде синхронним як з боку Брюсселя, так і Вашингтона. За часом воно співпаде з найжорстокішим економічною кризою в РФ, що тільки посилить ефект.
    Джерело: Міжнародний кур’єр

    Найсвіжіше

    Популярне