П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Яка позиція Вселенського патріарха щодо Святої Софії?

    Останнім часом багато дискутують стосовно позиції Вселенського патріархату та самого Вселенського патріарха щодо можливості перетворення Святої Софії в мечеть турецьким урядом.
    Деякі згадують про «мовчання», яке походить від Фанара та Вселенського патріарха, щодо такого важливого для православ’я питання.
    Однак позиція Вселенського патріарха Варфоломія загальновідома і її не раз повторювали в минулому, навіть у заявах турецьким ЗМІ.
    Зокрема, як повідомлялося в aviketos.com, в інтерв’ю газеті «Мілліет» у 2013 році він підкреслив, що якщо Свята Софія відкриється як місце для культу, це повинна бути християнська церква.
    «Софія була побудований як церква, а не як мечеть», – пояснив Вселенський патріарх Варфоломій. Він навіть припустив, що збереження Святої Софії як музею не розпалює конфлікту між християнами та мусульманами.
    Більше того, на початку 2014 року, у промові, виголошеному на Фанарі, Вселенський патріарх Варфоломій повторив: «Якщо Святої Софії знову стане місцем культу, вона повинна відкритись як церква, тому що саме такою вона була побудована (як церква – ред. ДФУ)».
    «Останнім часом ми бачимо, що в деяких розділах громадської думки спостерігається тенденція перетворення Святої Софії в мечеть. Як Церква, ми проти цього, і весь християнський світ відреагує з нами на таку можливість», – наголосив Вселенський патріарх.
    Незабаром, під час свого візиту до Бонну, Вселенський патріарх Варфоломій говорив DW, кажучи: «Свята Софія в Константинополі, я вважаю, не буде перетворена в мечеть, здоровий глузд і справжній інтерес Туреччини буде панувати, тобто збереже святу Софію як музей. Я говорив про це публічно, у своїх заявах, у своїх інтерв’ю. Я повторив свою позицію президенту ЮНЕСКО, оскільки Свята Софія знаходиться під захистом міжнародної організації. Сьогодні Софія – музей, відкритий для всіх відвідувачів. І сотні, якщо не тисячі, відвідують його щодня. А Туреччина має великий дохід від продажу квитків».
    Джерело: Orthodoxtimes.com

    Найсвіжіше

    Популярне