Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Останній шанс моспатріарха Кіріла виправитися перед Путіним

    У РПЦ назвали дату, коли Путін відвідає головний храм Збройних сил РФ, який нещодавно освятив Московський патріарх Кіріл (Гундяєв). За словами голови Експертної ради РПЦ з церковного мистецтва, архітектури і реставрації протоєрея Леоніда Калініна, Путін відвідає храм 22 червня – цього дня Кіріл звершить у храмі панахиду за спочилими воїнами у Другій світовій війні.
    Таке рішення Путіна виглядає дещо дивним, і вказує, що Кремль грає із керівництвом РПЦ в своєрідні «кошки-мишки». Адже першопочатково храм ЗС РФ планували освятити саме 22 червня, але через графік «перших осіб держави» РПЦ перенесла церемонію освячення на 14 червня. Хоча сама «перша особа держави», задля якої було перенесено освячення, так і не з’явилась цього дня у храмі.
    Тепер Московський патріарх опинився у доволі комічному становищі. Спочатку він переніс освячення задля участі у ньому саме Путіна, а тепер змушений звершувати панахиду задля участі тої самої «першої особи». Таким чином Кремль фактично Кірілу вказує на «його місце». Можливо, це відплата Даниловому монастирю за провальне Амманське зібрання, яке відбулось у лютому 2020 року.
    Нагадаємо, після цього псевдо-собору погіршились стосунки між Путіним і Кірілом. До слова, від лютого місяця вони жодного разу публічно не зустрічались. Ані на Великдень, ані на 9 травня. У «День Перемоги» Кіріл сам поклав квіти на Поклонній горі, а Путін вшанував полеглих бійців з кількома сотнями військових. До слова раніше подібна церемонія відбувалась Путіним спільно із керівниками релігійних конфесій РФ.


    Варто наголосити, що ігнорування Путіним церемонії освячення і демонстративна вказівка про відвідання храму саме в ту дату, коли власне і мало відбутись освячення, яскраво свідчить про його недовіру до теперішнього керівництва РПЦ. Адже Путін за час свого президентства неодноразово відвідував освячення різних храмів та брав участь у святкових богослужіннях. Нагадаємо, що у 2017 році Путін прибув на завершення освячення храму на честь Новомучеників і сповідників Російських, що знаходиться на території Стретенського московського монастиря. На той час цим монастирем керував духівник Путіна, нинішній Псковський митрополит Тіхон, якого називають конкурентом Гундяєва і фаворитом Кремля.

    Тоді Путін, виступаючи із промовою на церковній солії (особливе місце у храмі перед вівтарем), заявив, що «Церемония освящения нового храма Сретенского монастыря ― важное, значимое событие не только для православных верующих, но и для нашего общества в целом». Також очільник Кремля відзначив, що «Глубоко символично, что новый храм открывается в год 100-летия февральской и октябрьской революций, ставших отправной точкой для очень многих из тех тяжелейших испытаний, через которые пришлось пройти нашей стране в XX веке».

    З огляду на ці слова не зрозуміло, чому російський головнокомандувач проігнорував більш значиму подію – освячення храму Збройних сил РФ, який було присвячено більш вагомій події для РФ – 75-літтю перемоги у Другій світовій війні. З огляду на те, як в Росії розвивається культ «побєдобєсія» і воїнської звитяги, стає зрозумілим, що причина ігнорування Путіним освячення цього храму – непроста. Вона свідчить, що в Кремлі сильно ображені на РПЦ, що із-за цього пропустили таку важливу подію для всієї російської пропаганди.
    Варто вказати ще на один цікавий факт. 1-го березня цього року Путін спільно із вищезгаданим митрополитом Тіхоном (Шевкуновим) у Пскові молились за полеглими десантниками у чеченській війні. Тоді у Пскові відзначали 20-річницю їх загибелі. Ця спільна молитва відбулась невдовзі після провалу собору в Аммані. Ще тоді багато експертів і російські телеграм-канали вказували на цю молитву духівника і духовного чада, як початок кінця епохи правління Кіріла. Як не дивно, але тепер головнокомандувач проігнорував цілу низку високопоставлених генералів російської армії.

    Совпаденіє? Не знаємо. Утім такі збіги підтверджують інсайдерську інформацію про майбутню можливу зміну керівництва РПЦ. Імовірно, що саме майбутня зустріч Кіріла і Путіна 22 червня остаточно розставить усі крапки над «і». Для Кіріла вона є єдиною, а можливо навіть і останньою можливістю зустрітись із очільником Кремля, і випросити для себе «снісходітєльность» через нещодавнє фіаско.

    Найсвіжіше

    Популярне