Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    «Скрута» в РПЦ: Московська Патріархія отримує надприбутки

    Напередодні великого чину освячення головного військового храму Росії, очільник РПЦ Кіріл (Гундяєв) особисто пересвідчився в готовності новобудови і відзначив високу якість виконання іконостасів та пристінних кіотів, що були виконані Художньо-виробничим підприємством «Софріно».
    Як відомо, ХВП «Софріно» це повністю підконтрольна Московській Патріархії фірма, яка виробляє майже все необхідне для богослужінь в РПЦ, та постачає свою продукцію за кордон: в Україну (РПЦвУ), Білорусь, Грузію, Сербію і багато інших держав. Генеральним директором компанії є митрополит РПЦ Меркурій (Іванов).
    Від сплати податків «Софріно», звісно ж, звільнене. Тож всім прибутком розпоряджається одноособово сам Святійший патріарх.
    То скільки ж заробило Художньо-виробниче підприємство для потреб Московської Патріархії на будівництві головного храму ЗС РФ?
    Ще до початку будівництва собору, повідомлялося, що він буде зводитися виключно на добровільні пожертви з особистих коштів військовослужбовців, членів їх сімей, а також, усіх небайдужих громадян та організацій.
    До початку лютого 2020 року було зібрано понад 3 млрд. рублів пожертвувань, а держконткрактів було укладено на 6 млрд рублів. У 2019 році фонд «Воскресіння», призначений для збору пожертв на храм, додатково до пожертв отримав 2 млрд. рублів від уряду Москви і 950 млн. рублів від уряду Московської області.
    За повідомленням «Федерал Пресс», з цих коштів понад 264 млн. рублів витрачено на виготовлення в установку «продукції релігійного значення». Керамічні ікони вартували 20,5 млн. рублів, а на церковний інвентар виділили ще 93 млн. рублів.
    Таким чином, «Софріно» виконало робіт орієнтовно на 377,5 млн. рублів, що приблизно складає трохи менше 5 млн. євро.
    І це, звісно, найскромніший і, вочевидь, не найточніший розрахунок.
    Тож поки Московська Патріархія заявляє про фінансову скруту, якої зазнала РПЦ під час епідемії коронавірусу, сама установа «витягнула» з державного бюджету Росії чималу суму коштів на свою діяльність.

    Найсвіжіше

    Популярне