П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Елладська церква: Туреччина має поважати характер святої Софії як християнський пам'ятник

    У зв’язку з інформацією в ЗМІ про те, що уряд Туреччини має намір змінити сучасний музейний статус собору Святої Софії Божої в Константинополі і перетворити його на мусульманський храм (мечеть), пресслужба Священного Синоду Елладської Церкви повідомила про наступне:
    Собор Святої Софії було засновано християнським імператором Юстиніаном і відкрито 27 грудня 537 року н.е. Він був задуманий як місце для церковного поклоніння, присвячене Мудрості Божій, нашому Господу Ісусу Христу. Храм – шедевр архітектурного генія і всесвітньо відомий як визначна пам’ятка християнської культури. Його цінність залишається універсальною, оскільки християнство має наднаціональний та загальний вимір. Постмодерністська концепція «мультикультуралізму» не створила жодної сучасної пам’ятки, завдяки якій висловити християнську концепцію найвищого Блага і Краси унікальним чином
    Ми вважаємо, що скасування культурно нейтрального використання пам’ятника як музею, який було розсудливо встановлено Турецькою Республікою в 1934 році, є намаганням перетворити культурний простір на трофей та символ завоювання.
    Будь-яка трансформація спричинить бурхливий протест і розчарування у християн у всьому світу, що завдасть шкоди самій Туреччині різним чином. Свята Церква в цьому соборі організовувала багато Синодів, які мають найвище значення для християнського життя та віри.
    Зрештою, ці вцілілі, невимовно прекрасні мозаїчні зображення святих діячів християнської віри, невпинно промовляють своїм мовчанням про історичний та духовний зв’язок Храму з християнством.
    Абсолютно необхідно, щоб уряд сусідньої країни мав розсудливість та повагу до характеру пам’ятки, щоб прийняти правильне рішення і зберегти status quo Святої Софії як музею.
    Джерело: DoxologiaInfonews

    Найсвіжіше

    Популярне