Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    «Створюють картинку»: Терористи ДНР намагались спалити церкви РПЦвУ на українській території

    За даними Служби безпеки України, так зване «Міністерством державної безпеки ДНР» фінансувало і керувало особами, які намагалися спалити церкви УПЦ МП у контрольованих українським урядом районах.
    Про це йдеться у звітні Державного департаменту США.
    Зокрема підпал терористи ДНР намагались здійснити у місті Запоріжжі (6 та 11 січня), Кривому Розі (15 лютого), і знову в місті Запоріжжя (біля каплички біля церкви Св. Івана Богослова РПЦвУ). Організатори, за повідомленнями, які базуються в «ДНР», платили паліям за кожен напад і доручали їм малювати нацистські графіті на стінах будівель РПЦвУ.
    Таким чином в Україні розпалюється міжконфесійна ворожнеча, щоб пізніше у підпалах звинуватити проукраїнську сторону населення, зокрема вірян ПЦУ. Нагадаємо, в Одесі та інших регіонах горіли кілька церков Московського патріархату. РПЦвУ звинуватила у всьому проукраїнськи налаштованих вірян, проте пізніше поліція пояснила що всі підпали стались через необережність, а монастир в Одесі було підпалено колишнім послушником РПЦвУ.
    Така політика – розпалювання міжконфесійною ворожнечі – ідеально підходить для створення картинки «гонимої церкви», щоб потім заявляти про фашистів та бандерівців які палять «каноническую церковь». Такі висловлювання вже лунали з уст кремлівських пропагандистів. Наприклад, у РПЦвУ вважають утворення незалежної від Москви Церкви поштовхом до релігійної війни.
    Минулого року СБУ оприлюднило відеодокази підготовки, здійснення підпалу та затримання виконавців, якими виявились мешканці Запоріжжя, та які наразі дають свідчення правоохоронцям.
    Як розповів тоді Грицак, під час затримання злочинців були вилучені пляшка з рідиною, саморобний смолоскип, планшет та мобільні телефони, які використовувались для зв’язку з організаторами злочинами.
    «Встановлено та задокументовано причетність вказаних осіб до організації ще двох спроб підпалу культових споруд УПЦ МП, які мали місце у Запоріжжі 6 та 11 лютого 2019 року», – наголосив Грицак.


     

    Найсвіжіше

    Популярне