Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Гібридна операція «гуманітарний вантаж для Києво-Печерської лаври» отримала несподіване продовження

    Російський пропагандистський ресурс «Царьград» опублікував новину з гучним заголовком «Російські православні допомогли Києво-Печерській лаврі, незважаючи на істерику Києва» в якій, так званий президент генеральної асамблеї Міжпарламентської асамблеї православ’я Сєргєй Гаврілов повідомив, що в Києво-Печерську лавру таки була відправлена ​​гуманітарна допомога з Росії.
    Нагадаю, що коли Києво-Печерська лавра була закрита на карантин через те, що самі ж священнослужителі РПЦвУ стали причиною спалаху в обителі коронавірусної інфекції, російські пропагандисти, на хвилі «гуманітарної» допомоги в Італію, Венесуелу і Сербію, вирішили відправити партію медикаментів і до Києва, для допомоги «стражденним», «бідним» і «кинутим напризволяще» монахам.
    Чесно кажучи, факт відправки гуманітарної допомоги до Києво-Печерської лаври з Росії звучить вкрай сумнівно. І ось чому.
    По-перше, ще в квітні цей гібридний акт «допомоги» був відкинутий на найвищому рівні. Саме тому Сєргєй Гаврілов регулярно в своїх гнівних промовах згадує недобрим словом екс-президента України Петра Порошенка, який нібито стояв за забороною відправки гуманітарної допомоги священнослужителям РПЦвУ. Хоча, «Європейська солідарність» не є у Верховній Раді монобольшістю і рішення було колективним результатом.
    По-друге, за вікном 7 червня, і тільки зараз Сєргєй Гаврілов заговорив про те, що гуманітарну допомогу доставили в Києво-Печерську Лавру і навіть, нібито, лікарні Києва. Тобто, Києво-Печерська лавра, яка особливо законвульсувала від коронавіруса в квітні, лише в червні, коли практично всі священнослужителі були вилікувані українськими медиками і без всякої там «російської допомоги», отримала гуманітарку?
    І якщо це дійсно так і якимись обхідними шляхами, два – три ящики з масками і нашатирним спиртом провезли в лавру або якусь лікарню Києва, де фото і відео, які доводить факт цієї «божественної допомоги»? Адже російські пропагандисти так люблять фото і відеофактаж подібних акцій, що складно собі уявити, відсутність будь-якої фіксації даного акту.
    Ну і по-третє. Заява Сєргєя Гаврілова явно видала той факт, що і сам російський пропагандист взагалі погано розбирається в ситуації, яка мала місце в Лаврі. Наприклад, він зазначив, що в Києво-Печерській лаврі близько півсотні хворих коронавірусом, хоча, насправді, їх було більше 150! А місяць тому він і зовсім говорив про необхідність надати допомогу 300 священникам РПЦвУ.
    Дивно, але чомусь навіть реальні цифри ситуації в Лаврі, виглядають куди гірше, ніж цифри озвучені сьогодні Гавріловим, не були використані для надання більшої апокаліптичності картині подій. Пояснення цього просте, гібридні рятувальники навіть не вдавалися в подробиці по ситуації в Лаврі і в даному випадку, Гаврілов був не більше ніж інформаційним ретранслятором наративу про факт доставки гуманітарної допомоги.
    І в цьому теж немає нічого дивного, адже Сєргєй Гаврілов це тригер реалізованих Росією операцій і провокацій з дестабілізації суспільно-громадської обстановки в інших країнах.
    Саме Сергій Гаврилов став каталізатором масштабних протестів в Грузії в 2019 році, спровокувавши грузинське суспільство вийти на вулиці Тбілісі своїм відвідуванням грузинського парламенту, заняттям крісла спікера і зверненням російською мовою до присутніх парламентаріїв. І здійснена ця провокація була на тлі 26-ї сесії Міжпарламентської асамблеї православ’я, що проходила в Тбілісі, що дозволило російським ЗМІ заговорити про русофобію в Грузії, замішаному на релігійних мотивах «грузинського богохульства».
    У даний час Сєргєй Гаврілов має безпосереднє відношення і до операції з дестабілізації Чорногорії, за допомогою прихильників ретроградної Сербської православної церкви.
    У будь-якому випадку, даний факт вимагає ретельного розслідування. Адже в певному виді, але якийсь вантаж, що видається російською пропагандою за гуманітарний, цілком міг потрапити до України. Але, неофіційно, таємно, контрабандою, в невеликій кількості і тоді, коли він вже нікому не потрібен.
    Але факт використання Росією релігії для досягнення цілей на зовнішньополітичних рубежах, явно вказує на те, що в Україні зараз розгортається, мабуть, наймасштабніша спецоперація російської філії ФСБ – РПЦ, за весь час війни нашої країни з Росією. А тому, кожен такий гібридний випадок заслуговує особливо підвищеної уваги і розгляду.
    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне