Неділя, 28 Квітня, 2024
Бiльше

    Нехай щастить: Влада Сербії образилась на Чорногорію через заборону сербам в'їзду до країни

    Рішення чорногорського уряду про продовження закриття кордону для громадян Сербії є «смішною і безглуздою дією, яка, однак, має свої наслідки, вони є шкідливими для громадян Чорногорії», – заявив міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич.
    Коментуючи рішення офіційної Подгориці про відкриття кордонів для кількох країн, в тому числі Хорватії та Албанії, але не для Сербії, Дачич наголосив, що влада Міло Джукановича «навмисно не внесла Сербію до списку країн, громадяни яких можуть вільно в’їхати на територію Чорногорії», передає «Балканський оглядач».
    «Це свідчить про їхнє ставлення до Сербії. Якщо громадяни Сербії можуть вільно їхати до Угорщини, Греції, Болгарії, чому вони також не можуть поїхати до Чорногорії? Це дійсно смішно і показує рівень, якого досягла державна політика Чорногорії. Вони роблять кроки, які приносять їм шкоду і є руйнівними для їхніх громадян», – зазначив глава сербського МЗС.
    За його словами, уряд Чорногорії насправді сказав: «Нам не потрібні туристи з Сербії».
    На запитання, які причини він вважає визначальними для цього рішення офіційної Подгориці, Дачич відповів, що це, безумовно, політичні причини, які пов’язані із конфліктом навколо Сербської православної церкви в Чорногорії. Він підкреслив, що Сербія поки не надсилатиме ноту протесту до Чорногорії. «Навіть після цього смішного кроку влади в Подгориці, ми залишаємось із своїм рішенням, що громадяни Чорногорії можуть їхати до Сербії», – зазначив Дачич.
    Прем’єр-міністр Сербії Ана Брнабіч назвала рішення чорногорської влади відкрити кордони «для всіх, крім сербів з Сербії та Республіки Сербської» ганебним. Вона підкреслила, що не вважає епідеміологічні причини справжніми мотивами рішення чорногорської влади.
    «Добре, що громадяни змогли побачити, що в Чорногорії ми є небажаними, і лише тому, що ми не брехали, що люди помирали від грипу чи пневмонії, а не від коронавірусу», – заявила Брнабіч, натякаючи, що так робили інші країни. Таке ставлення чорногорського уряду вона назвала «однозначним посланням нашим громадянам», та звернулася до громадян Сербії із проханням «залишитися в Сербії якомога довше і в якомога більшій кількості, і, якщо їм доведеться кудись їхати, не їхати туди, де наші громадяни небажані».
    Очільниця сербського уряду повідомила, що Белград не буде застосовувати симетричні заходи і забороняти громадянам Чорногорії в’їзжати до Сербії, але більш рішуче буде боротися «зі спробами чорногорських злочинців та представників мафіозних кланів, які десятиліттями тероризували сербських громадян, потрапити до Сербії».
    Раніше повідомлялось, що в протестах проти чорногорського «церковного закону» були помічені приїжджі з сусідньої Сербії, яких звозили автобусами. У протестах також були помічені представники російських спецслужб. А президент Чорногорії Міло Джуканович попереджав Сербського президента Александара Вучича про неприпустимість «захисту прав Сербів» як у 1990-ті.

    Найсвіжіше

    Популярне