Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    У Святогірській лаврі РПЦвУ продовжують порушувати карантин, як і на Великдень

    В Україні є три Лаври Московського патріархату. В усіх від початку пандемії закликали порушувати карантин. Дві з них закрили: в Києво-Печерській виявили понад сотню хворих священників та парафіян, а в Почаївській тестуватися відмовилися, богослужіння припинили.
    Святогірська лавра на Донеччині служби проводить щодня, а розклад є на сайті. Після Великодня правоохоронці відкрили кримінальне провадження щодо порушення карантину в Лаврі.

    Фото: Анна Сердюк

    Громадське радіо вирішило перевірити, чи почали у Лаврі дотримуватися правил карантину. Прийшли на службу як прості віряни. Адже знімати в храмі дозволяють тільки тим, хто веде трансляцію. А на ній не показують тих, хто прийшов на богослужіння, тільки священників.
    У неділю на службу прийшли та приїхали близько сотні вірян. В храмі люди стоять здебільшого поряд. У масках — лише кілька парафіян. Всі священнослужителі без масок. Тож ми спробували розпитати про це одного з монахів:

    — Не треба маску вдягати?
    — Як хочете! Це ваш внутрішній стан, ви так хочете — немає різниці.
    — Дивлюсь, майже нікого в масках немає…
    — Тому що люди вірують. Знають, що Господь їх захистить.

    Віряни на службі, з ким вдалося поспілкуватися, — це або місцеві мешканці та працівники, або мешканці Святогірська та навколишніх сіл. Трохи розпитати вдається одного з чоловіків. Йому на вигляд близько 60 років, не представляється. Розповідає: на території живе близько 300 людей.

    — Та тут пів Лаври живе людей.
    — Немає спалаху? Нікого не обстежували?
    — Немає. Не вірте нікому, не вірте тому, що вам по телевізору говорять. Все нормально. Розповідають багато чого, ніби до цього люди не помирали. Зараз вони всі випадки в одну кучу зліпили, спеціально зробили всю цю пропаганду.

    Фото: Анна Сердюк

    Здається, у Лаврі багато хто не вірить у пандемію: на службі люди цілують хрест та руку священника, ікони, та причащаються з однієї ложки. Священнослужителі нічого не дезінфікують, хіба протирають скло ікон однією ганчіркою. Це робили й раніше, щоб не залишалося помади чи поту після прикладань парафіян.
    Розпитати про порушення карантину настоятеля Святогірської лаври Арсенія не вдалося. Він відмовився розмовляти та направив домовлятися через приймальню. Але про своє ставлення до пандемії не раз казав парафіянам на службах. Це збереглося серед записаних трансляцій.

    «А хто перебуває у страху, зневірі та відчаю, той якраз і може захворіти. Страх ослаблює імунітет — це наукове слово. Чому нас змушують боятися? Щоб ми зовсім ослабнули й піддалися цьому вірусу. Надійтесь на Бога, але й самі старайтеся, бережіть себе в першу чергу від гріха. Ну й виконуйте якісь правила гігієни, медичні — це теж не завадить. Щоб не бентежити та не бути для інших джерелом зараження».

    Станом на 11 травня у Святогірську коронавірус підтвердили в одного хворого. Але, за даними Донецької облдержадміністрації, з Лаври ніхто не проходив тест на наявність COVID-19.
    Анна Сердюк, Наталія Жукова, Святогірськ, Громадське радіо

    Найсвіжіше

    Популярне