Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    «Похмілля побєдобєсія», або чому День Матері не настільки важливий для РПЦвУ

     
    Цьогорічне святкування 9 травня за активної участі першоєрархів РПЦвУ (УПЦ МП) своїми масштабами інформаційного охоплення ледь не зрівнялось із Світлим Святом Воскресіння Господнього.
    З самого ранку проросійські на навколоцерковні видання, підконтрольні РПЦвУ, рясніли заголовками про виключну важливість Дня перемоги над нацизмом. Коментарі Предстоятеля РПЦвУ митрополита Онуфрія (Березовського) та керуючого справами РПЦвУ митрополита Антонія (Паканича) щосили розганялись в соцмережах та інформаційними агентствами. Фотографії очільників конфесії спільно з народними депутатами ОПЗЖ заповнили перші шпальти. А молитви з нагоди «великої перемоги» лунали у всіх без винятку храмах РПЦвУ.
    І от настало 10 травня. Традиційно другої неділі травня Україна відзначає День Матері.
    А з боку РПЦвУ до опівдня – лише коротенька стаття про свято і скромне привітання єпископа РПЦвУ Віктора (Коцаби). Предстоятель РПЦвУ та керуючий справами лякають своїм мовчанням.
    Ймовірно, саме «похмілля побєдобєсія» не дало їм можливість зранку згадати найдорожчих жінок для кожного. Тим більше, що для монахів (а митрополити, архієпископи та єпископи є монахами) Мама часто є єдиною жінкою у житті.
    До слова, ще надвечір 9 травня Предстоятель Православної церкви України Блаженнійший Епіфаній закликав долучитись до онлайн-богослужіння на День матері 10 травня. «У неділю ми відзначаємо свято – День Матері. З безмежною любов’ю і пошаною ми бережемо в серці наших матерів. В це велике для кожного з нас свято згадайте все те, за що вдячні своїм матерям, і сердечно помоліться за їхнє щастя і благополуччя», – наводить прес-служба слова митрополита Київського Епіфанія.
    Не забарився з привітаннями і Глава Української греко-католицької церкви Блаженнійший Святослав Шевчук. «Кожній мамі від імені ваших дітей я хочу сказати: Мамо, дякую тобі за те, що я є, за те, що я народився і живу! Нехай усім нашим матерям у цей день, через молитву всієї Христової Церкви, яка є теж нашою матір’ю, Господь посилає усі благодаті Святого Духа», – побажав Верховний архієпископ Святослав.
    А от РПЦвУ недвозначно мовчить.
    Воно й зрозуміло, адже День Матері не вписується в міфологію «русского міра», тим більше, що вперше це свято як державне було введено в таких ненависних для Росії Сполучених Штатах Америки у 1914 році, а у 1939 році свято заборонила радянська влада. Ідеологічно впливати на суспільство, святкуючи день найдорожчих для кожного людей, Кремль не в змозі.
    Користуючись нагодою, редакція Духовного фронту висловлює свої найщиріші привітання всім матерям. Наш низький уклін і побажання міцного здоров’я та достатку всім вашим родинам – лише невелика частка вдячності за вашу щоденну турботу. Окремо бажаємо, щоб українські матері більше не втрачали своїх синів та дочок у страшній війні, яку розв’язала проти України Російська Федерація.

    Найсвіжіше

    Популярне