Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Хресний хід під час епідемії: Суд став на бік батюшки Московської церкви, бо не розгледів ряси

    Херсонський міський суд закрив справу щодо секретаря Херсонської єпархії РПЦвУ і священика Свято-Духовного кафедрального собору Максима Тарасенка, якого підозрювали у порушенні правил карантину.
    Про це повідомляє «Главком» з посиланням на постанову суду від 28 квітня.
    В адмінпротоколі, який надійшов до суду, зазначалося, що 18 квітня о 23:40 год. на території Свято-Духовного кафедрального собору (вул. Преображенська, 36 у Херсоні) церковнослужитель проводив масовий релігійний захід, а саме Хресний хід під час святкування Великодня, в якій брало участь «понад 10 вірян». Цими діями, на думку поліцейських, батюшка порушив вимоги постанови уряду від 02.04.2020 року №255.
    На підтвердження винуватості секретаря Херсонської єпархії РПЦвУ правоохоронці додали роздруківку публікації з мережі інтернет та скріншоти із зображенням людей біля церкви.
    До суду батюшка не прийшов, але з’явився його захисник, який заявив: висунуте обвинувачення у вчиненні адміністративного правопорушення ґрунтується виключно на припущеннях. За словами захисника, секретар Херсонської єпархії РПЦвУ працює з документами, до його обов`язків не входить проведення релігійних заходів. Також зазначив, що жодного з учасників заходу, про який йдеться мова у протоколі про адміністративне правопорушення, не встановлено та допитано не було, а фото з роздруківки публікації, доданої до протоколу, зроблено в 2019 році.
    У підсумку суд не знайшов підстав визнати належними та допустимими, надані правоохоронцями. Зокрема, на скріншоті, доданому до протоколу, який містить зображення людей, взагалі відсутнє зображення будь-кого з тих осіб в одязі священника.
    «Тому відомості, зафіксовані у вказаних документах, унеможливлюють встановити причетність особи до дій, зазначених у протоколі, а отже зробити висновок про його винуватість у вчинення інкримінованого йому правопорушення», – вважає суд.
    За даними Центру громадського здоров’я України, станом 7 травня у Херсонській області зафіксовано 146 випадків хворих на COVID-19.
    Раніше Марганецький міський суд Дніпропетровської області визнав винним настоятеля храму Святого Преображення Господнього РПЦвУ у порушенні правил карантину (ст.44-3 КУпАП). Зокрема, він проводив богослужіння, в якому брало участь понад десяти осіб. Згідно з чинним законодавством, це підпадає під порушенням правил карантину, санітарно-гігієнічних і санітарно-протиепідемічних правил і норм.
    Визначаючи міру покарання, суддя врахував той факт, що священик раніше не притягувався до жодної відповідальності. Тому вказане правопорушення суд розцінив малозначним, а тому церковнослужителя варто звільнити від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням.

    Найсвіжіше

    Популярне