Вівторок, 16 Квітня, 2024
Бiльше

    Гуманітарне лицемірство Росії: Чергове дно патріарха Кіріла

    У Росії вибухнув скандал з гуманітарною допомогою для Італії, яка надсилається під патронатом патріарха Кіріла.
    Буквально вчора в матеріалі «Гуманітарне лицемірство Росії» я писав про те, що гуманітарна допомога, що відправляється з РФ, будь-то в Італію чи в США, вся оплачувалася цими країнами, що апріорі не дає права називатися їй гуманітарною. Крім того, в більшості своїй вона складалася з непридатних для боротьби з коронавірусом предметів, а крім оплати, Росія запитувала від цих країн ще й політичні поступки з питання санкцій.
    І це при тому, при всьому, що в самій Росії ця «гуманітарна допомога» не була б зайвою.
    Але то мова йде про уряд РФ, що демонструє своє абсолютне, тотальне лицемірство і зневагу громадянами Росії. Але є й інші структури, в яких росіяни, в непростий час, шукають розраду і заспокоєння – РПЦ. Так, що ж до РПЦ?
    А у РПЦ, схоже, справи йдуть не краще ніж у середньостатистичного громадянина Федерації, який перебуває в самоізоляції. Адже представники РПЦ постійно звертаються до керівництва країни за допомогою і пільгами. То патріарх Кіріл просить владу відстрочити оплату комунальних платежів для храмів, то звертається до прихожан переводити на рахунок церкви пожертви.
    Загалом, мабуть бідує РПЦ, як ніколи раніше. Або не бідує?
    Справа в тому, що в той час як Росія встановлює один антирекорд по захворюваності коронавірусом за іншим, а в країні спостерігається гострий брак медикаментів і засобів захисту, як для простих росіян, так і банально – для медиків, РПЦ організовує, під патронатом патріарха Кіріла, гуманітарну допомогу в італійський регіон Апулія.

    На подив, а можливо і не на подив, з урахуванням гострої боротьби за крісло патріарха в самій Росії, ця ініціатива РПЦ, схвалена президентом РФ, була не тільки розголошена, але і публічно розкритикована.

    Але навіть не в тому справа, що на цьому ґрунті вибухнув скандал. А в тому, що «гуманітарне» лицемірство було з неабияким душком махінації. Адже гуманітарна допомога відправлялася не від Росії, і не від РПЦ зокрема, а йшла з Китаю, і навіть на коробках був напис «Зроблено в Китаї для Швейцарії».
    Таким чином, Росія в своєму «гуманітарному лицемірстві» пробила чергове моральне дно. Адже за свою гуманітарну допомогу видавали китайську. Але найголовніше – хто видавав, «слуги божі»!
    Олександр Коваленко, експерт

    Найсвіжіше

    Популярне