Четвер, 25 Квітня, 2024
Бiльше

    Новий розкол в РПЦ: Ткачов і Алфєєв розійшлись думками через Великдень

    Очільник Зовнішньо-церковних відносин РПЦ митрополит Іларіон (Алфєєв) припустив, що цьогорічне святкування Великодня в РПЦ може відбутись без участі вірян. У той самий час священик Московського Патріархату Андрєй Ткачов вважає «кінцем християнства» святкування Великодня без вірян. 
    Зокрема, Алфєєв зазначив, що «багатьом з нас доведеться обмежитися тим, що ми будемо дивитися трансляцію патріаршого (московського Кіріла – ред.) богослужіння на центральних телеканалах, а в храм прийти не зможемо». Про це він заявив у програмі «Прямая линия митрополита Илариона» на порталі Jesus-portal.ru
    Остаточне рішення про святкування Христового Воскресіння і Страсного тижня прийме Синод РПЦ. Це рішення, за словами Іларіона, особисто оголосить Патріарх Кіріл (Гундяєв) перед Страсним тижнем.
    Варто зазначити, нещодавно одіозний священик РПЦ Андрєй Ткачов на Yutube-каналі «Царьград» розкритикував ідею українського Президента Володимира Зеленського «Великдень вдома». Ткачов вважає, що святкування Великожня вдома, із-за страху смерті ніщо інше як «кінець християнства». (Канал Царьград належить олігарху Константіну Малофєєву – спонсору терористів Гіркіна та Стрєлкова й одному з головних співорганізаторів захоплення Криму і «Руской вєсни» у 2014 р.; Андрєй Ткачов у 15-річному віці вступив у Московське суворовське військове училище, а пізніше — у Військовий інститут Міністерства оборони СРСР у Москві на факультет спецпропаганди».)
    Священик зазначив, що користувачі мережі, подекуди, вбачають в цьому всесвітній заговор проти християнства і умисне позбавлення віруючих святкування Великодня, що схоже із подіями «Майдану». Деякі з них пишуть в коментарях: «А може, для цього все і придумано? Може, коли нам зіпсують Великдень – все і закінчиться? Мета буде досягнута. Може, це якийсь глобальний проект… майдан – людей виганяли на вулиці, а тепер навпаки – всіх заганяють сидіти по домівках і боятися».
    Таким чином, можна спостерігати, як в середовищі РПЦ назріває новий розкол. Нагадаємо, що це вже не перший випадок розходження думок митрополита Іларіона (Алфєєва) і священика РПЦ Андрєя Ткачова.
    Окрім, цього у деяких столичних монастирях проігнорували розпорядження Патріарха Кіріла утриматись від відвідування храмів. Зокрема, богослужіння Маріїного стояння проводились із участю мирян і нехтуванням карантинних заходів.

    Найсвіжіше

    Популярне