Субота, 20 Квітня, 2024
Бiльше

    Пала «твердиня православія»: Патріарх РПЦ Кіріл закликав віруючих не ходити до храмів

    Під час недільної проповіді у московському храмі Христа-Спасителя очільник РПЦ патріарх Кіріл (Гундяєв) закликав своїх віруючих не ходити до храмів. Зокрема, Кіріл зазначив, що існує «дуже велика загроза епідемії й навіть пандемії страшного вірусу», тому Гундяєв порадив прихожанам «утриматись від відвідування храмів».
    Про це повідомляє інтернет-видання «Гордон».
    Таке своє побажання глава РПЦ обґрунтував прикладом преподобної Марії Єгипетської, який свідчить про те, що «і без відвідування храму можна врятуватися».
    Таким висловом Кіріл став суперечити усій попередній риториці єрархів РПЦ, які упродовж останніх днів всіляко порушували карантин і закликали віруючих приходити до храмів і брати участь у церковних богослужіннях.
    Багато церковних служителів називали заходи безпеки для застереження епідемії лиш засобами для слабких у вірі. А дехто, як наприклад одіозний отець Андрій Ткачов навіть глузував над використаннями масками. Проте на цій же проповіді Кіріл зазначив, що «Церква закликає взяти на себе зобов’язання строго виконувати всі ті приписи, які сьогодні пропонуються санітарною владою Росії». Чи стане отець Андрій суперечити своєму керівництву невідомо. Напевно, все-таки йому доведеться говорити проповідь у респіраторі.
    Також нагадаємо, що 25 березня міська влада Санкт-Петербурга заборонила проводити богослужіння, проте місцева єпархія відмовилась виконувати цей наказ, а Правовий відділ РПЦ зазначив, що органи місцевої влади не мають права приймати подібних законів, адже це компетенція Федеральної влади.
    Проте відкинувши жарти у бік, варто зазначити, що нарешті в керівництві РПЦ, усвідомивши реальну загрозу і відкинувши “клікушне” богослів’я, стали керуватись здоровим глуздом.
    Сподіваємось, що цей здоровий глузд не полишить голови керівництва РПЦ і наступним його кроком буде відновлення євхаристійного спілкування із Вселенським і Олександрійським Патріархатами, Елладською Церквою і власне саме визнання Православної Церкви України.

    Найсвіжіше

    Популярне