П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    На фоні Кіріла, який все прогавив, на перший план виступає «весь у білому» Тіхон

    На тлі іміджевого провалу московського патріарха Кіріла на перший план виходить його головний конкурент – духівник Путіна митрополит Тіхон (Шевкунов).
    Протяго одного дня 29 березня популярні російські телеграм-канали повідомили дві новини. Одна про те, що РПЦ втрачає рейтинги серед росіян через супротив московських єрархів запровадати карантин в храмах. Друга – чи не «найадекатнішим» в РПЦ виявився митрополит Тіхон, який обмежив відвідування храмів і монастирів в своїй, Псковській, єпархії.
    Як повідомляють російські телеграм-канали, більшість населення підтримала ініціативу тимчасово зупинити масові церковні богослужіння. РПЦ опиралася до останнього.
    У результаті – ще один серйозний удар по довірі. Наслідки якого стануть знаковими.

    Люди обурені егоїзмом та звичайною глупістю єрархів РПЦ. Жодна конфесія так себе не поводила. РПЦ навідь вдалось спровокувати конфлікт з одним з найближчих її прибічників – губернатором Санкт-Петербургу Алєкснадром Бєгловим.
    Врешті решт, патріарх Кіріл (який вже давно самоізолювався) поступився. Але з якими репутаційними втратами.
    У той самий час, ті самі ж телеграм-канали пишуть: «Адекватність митрополита Тіхона – його відмінна риса». Бо він один з перших, хто замилився про наслідки пандемії та обмежив відвідання Псковського монастиря.
    І наводять його цитату: «Ті, хто говорять, що в храмі захворіти не можна – брешуть, вільно чи невільно. Як псковський єпископ я благословляю вас моитися – вдома. Настав час».
    «Можна як завгодно ставитися до Владики (орфографія оригіналу збережена – ред.), але він зараз найкраще, що є в цій організації», – повідомляють російські телеграм-канали.
    Іншими словами: на фоні Кіріла, який все прогавив, на перший план виступає «весь у білому» Тіхон. Тепер постає єдине питання: коли митрополит Тіхон посяде трон Московського патріарха?
    Також відзначимо, що остання зустріч (і та протокольна) президента РФ Путіна та очільника РПЦ Кіріла відбулася ще 1 лютого цього року, на річницю інтронізації Московського патріарха. А на початку березня, відразу після Амманського фіаско, Путін демонстративно поїхав у Псков, до свого духівника. Чим продемонстрував Кірілу його справжнє місце в російській єрархії рісля низки провалів РПЦ.
    Кіріл, в свою чергу, не залишався в боргу. Наприкінці січня Московський патріарх влаштував інформаційну атаку на свого головного конкурента. Через близькі до РПЦ-ФСБ ресурси було оприлюднене листування, через яке митрополита Тіхона звинувачували в цензурі та втручанні в діяльність державних та недержавних органів.

    Найсвіжіше

    Популярне