Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    У РПЦ назвали нову «причину неканонічності» Православної Церкви України

    Очільник відділу зовнішньо-церковних відносин РПЦ митрополит Іларіон Алфєєв у відеозвернені, опублікованому на YouTube, заявив: «Єпископи Православної Церкви України не мають апостольського приємства». За словами рупора РПЦ, Вселенському патріарху Варфоломію «раскольники подали подложные документы о своих хиротониях». А сам Варфоломій, на думку Алфєєва, не дослідив ці документи бо «був введений в оману горе-експертами», і надаючи автокефалію ПЦУ «очень спешил, т.к. надо было успеть … до окончания президентского срока Порошенко».
    Свою позицію митрополит обґрунтовує тим, що частина єрархії ПЦУ «была рукоположена Филаретом Денисенко после того, как он сначала был запрещен в служении, потом лишен сана и, наконец, отлучен от Церкви», а інша – «происходит от Викентия Чекалина, который не имел даже видимости апостольского преемства».
    Примітно, що єпископату, який був поставлений почесним патріархом Філаретом, Алфєєв приділяє мало уваги, акцентуючи увагу глядачів на хіротонії єпископату колишньої УАПЦ. Зокрема, владика Іларіон вважає, що колишній глава УАПЦ митрополит Макарій (Мелетич) був «рукоположен тремя неканоническими архиереями».
    Сам митрополит Іларіон такими висловами вводить в оману свою ж паству. Місяць тому, спільно із єпископом Рівненським і Сарненським Гавриїлом, ми обґрунтували дійсність хіротоній митрополита Макарія та усього єпископату колишньої УАПЦ, навівши відповідні докази.
    Така заява митрополита Іларіона викликає здивування – незрозуміло чому після більше ніж року від отримання Томосу в РПЦ почали розбиратись з апостольським приємством УАПЦ. Також виникає питання, чому ці факти і документи, на які посилається Іларіон і які фігурують у відео, РПЦ не надала ані комісії Вселенського Патріарха, яка проводила консультації з патріархом Кірілом влітку 2018 року, ані сам Кіріл не сповістив про це патріарха Варфоломія під час їхньої зустрічі наприкінці серпня того ж 2018 року.
    Відповідь може бути доволі банальною. Після провалу Аманського псевдособору під керівною верхівкою РПЦ захитався трон, і першим від цього страждає саме Алфєєв, як очільник зовнішньо-церковного напрямку. Йому тепер необхідно хоч якось відновити свій авторитет в очах керівництва РФ, і відпрацювати витрачені кошти.
    Але у цій заяві є й позитивний момент. У РПЦ вже не говорять про єресь Вселенського патріарха Варфоломія, а всю провину покладають на тих самих страшних «розкольників». Можливо Московська Патріархія усвідомила, що побороти Константинополь їй не вдасться, тому намагаються у такий спосіб налагодити відносини із Вселенським патріархом.

    Найсвіжіше

    Популярне