П’ятниця, 19 Квітня, 2024
Бiльше

    Фейки та апокаліптичні сценарії про коронавірус: Як Росія підриває Європу

    Прокремлівські акаунти в соцмережах і російські прокремлівські медіа ведуть кампанію з дезінформації на кількох мовах країн ЄС і намагаються нагнітати сумнів, паніку і страх, а також підірвати довіру суспільства до систем охорони здоров’я країн ЄС.
    Про це заявила Європейська служба зовнішньополітичної діяльності (EEAS), яка поєднує в ЄС функції зовнішньополітичного відомства і реалізує загальну для ЄС політику безпеки і оборони.
    За даними відомства, з 22 січня по 10 березня в Євросоюзі було виявлено майже 80 прикладів дезінформації про захворювання COVID-19, як від приватних акаунтів, так і від акаунтів проросійських організацій.
    Його автори вважають, що метою кампанії є поширення паніки і страху, спроба розділити європейське суспільство. У Брюселі стверджують, що прагнення творців фейків підірвати віру в ефективність медичних організацій може зашкодити ефективній боротьбі з епідемією в Європі.
    Основними розповсюджувачами дезінформації, за словами авторів доповіді, є акаунти в соцмережах, які раніше писали про протести «жовтих жилетів» у Франції, а тепер залишають повідомлення про коронавіруси англійською, іспанською, італійською, німецькою та французькою мовами. У їхніх повідомленнях інфекція постає як штучна хвороба, перетворена на зброю.
    Також в цих акаунтах поширюються апокаліптичні історії, в яких основними винуватцями того, що відбувається називаються капіталісти, які отримують вигоду від епідемії. Також в них розповідається про те, «наскільки успішно справляється з коронавірусів Росія під керівництвом Владіміра Путіна».
    Про причетність Росії до поширення фейків в кінці лютого повідомляла британське видання Guardian з посиланням на американських чиновників. Тоді мова йшла про те, що автори повідомлень в деяких акаунтах намагалися підірвати довіру до органів влади в США.

    Найсвіжіше

    Популярне