Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Експерт: Російська розвідка каталізує Балкани через Сербського Митрополита

    Рано чи пізно, але російська розвідка мала на Балканах вивести в активну стадію свій головний актив – релігію. І на тлі того як законодавча ініціатива Чорногорії “Про свободу віросповідання та переконань і правове становище релігійних громад” підірвала позиції Сербської церкви, будучи першим кроком на шляху позбавлення її абсолютної монополії, було підірвано і вплив Москви.

    Про це пише військово-політичний оглядач Олександр Коваленко на сторінках видання Одеський кур’єр.

    Ні для кого не секрет, що Сербська церква ставиться до категорії найбільш відданих РПЦ, але це образно. Насправді ж вона є безпосередньо афілійованим філією РПЦ, що здійснює відповідну соціальну і політичну роботу в регіоні. І не дивно, що Чорногорія заговорила про гіпотетичну автокефалії для своєї церкви, нехай і не гучно вголос, але прийнятий 27 грудня 2019 чорногорським парламентом закон на це, апріорі, натякає. Так само як і не дивно і те, що Сербська церква, маніпулюючи населенням, вивела на вулиці тисячі своїх прихильників не тільки по всій Сербії, але і Чорногорії.

    Вельми примітним моментом було те, що в самий розпал протестів, в російських туристичних фірмах стало вкрай затребуваним напрямок на Балкани серед ГРУ.

    Наприклад, підтвердженим фактом було те, що коли в косовському місті Грачаніца на вулиці вийшли етнічні серби, які виступали проти закону про свободу віросповідання в Чорногорії, серед місцевих були помічені громадяни РФ, деякі з яких були представниками російської військової розвідки ГРУ. При цьому, за даними місцевих ЗМІ, російські розвідники прибули в місто напередодні протестів, за підробленими документами, представившись співробітниками ООН в Косово (звичайне прикриття для російських розвідників, що діють на Балканах) і проводили зустрічі з місцевим духовенством в монастирі Грачаніци.

    Але це все насправді лише прелюдія до того, що зараз реалізується на релігійному плацдармі Балкан.

    Так, Митрополит Сербської православної церкви Амфілохій зробив напередодні ряд резонансних заяв.

    Перше – на думку митрополита Сербського надання Томосу Православної Церкви України “було згубним для Константинопольського патріархату”.

    Друге – митрополит зазначив, що активні противники закону готові до громадянської війни.

    Таким чином, ми можемо з вами спостерігати, по суті, класичний сценарій по дестабілізації регіону на маніпуляції релігійним питанням, який, до слова сказати, намагалися застосувати і в ситуації з наданням Томосу про автокефалію ПЦУ.

    Нагадаю, що в найгостріший момент прийняття рішення про надання Константинополем Томосу про автокефалію ПЦУ і через якийсь час, практично вся пропагандистська машина РФ, в тому числі і на території України через її афілійованих персонажів і медіаресурси, ретранслювала наратив про громадянську війну на релігійному грунті.

    Однак, ситуація на Балканах ускладнюється тим, що крім повного віддаленого, а часом і прямого контролю над політичною і релігійним життям Сербії з боку Москви, сам регіон як і раніше вибухонебезпечний. І інформаційний порядок денний в Сербії зберігає високі ризики для подібного вибуху, до недавніх пір, в основному, проектуючи даний настрій щодо Косово.

    У свою чергу, заяви такого релігійного діяча як Амфілохій, можуть бути нічим іншим як ще одним тригером проведеної каталізації соціально-релігійної обстановки в регіоні.

    Джерело: Одеський кур’єр

    Найсвіжіше

    Популярне