П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Очільник РПЦ Кіріл заборонив архієреям йти на похорони протоієрея Всеволода Чапліна

    Колишній головний редактор “Журнала Московской патриархии” Сергій Чапнін заявив, що деякі архієреї Російської православної церкви таємно приїжджали на відспівування ексспікера РПЦ протоієрея Всеволода Чапліна 29 січня через заборону патріарха Кіріла.

    Про це пише Гордон.юа.

    Патріарх Російської Православної Церкви Кіріл заборонив архієреям відвідувати відспівування ексспікера РПЦ протоієрея Всеволода Чапліна. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив колишній головний редактор “Журнала Московской патриархии” Сергій Чапнін.

    “Те, що патріарх Кирило не приїхав навіть попрощатися зі своїм найближчим помічником, який довгі роки виправляв його косяки і придумував за нього все, що тільки можна придумати, свідчить про патріарха дуже красномовно: він людина релігійна, але не християнин. Прощати не вміє, не хоче примиритися. А якщо до цього додати ще й те, що патріарх не захотів ніяк допомогти з похороном і заборонив своїм вікаріям навіть з’являтися на відспівуванні отця Всеволода (на свій страх і ризик деякі архієреї приїжджали напередодні й служили біля труни короткі літії), то до сказаного вище доведеться додати: патріарх Кіріл – людина безсердечна і злопам’ятна“, – написав Сергій Чапнін.

    На відсутність високопоставлених церковників на службі звернуло також увагу видання “Ахилла“.

    “У відспівуванні брало участь безліч духовенства, але немає жодного архієрея”, – ідеться в повідомленні.

    Нагадаємо, що в один день, 26 січня, померли і протоієрей Всеволод Чаплін, і протопресвітер Матфей Стаднюк, колишній протягом десятиліть настоятелем Єлоховського Богоявленського собору Москви і одним з найвпливовіших священиків радянського часу.

    У офіційному співчутті патріарха Кирила, опублікованих на сайті Патриархия.ru, відразу видно ставлення патріарха до того й іншого: якщо в тексті, присвяченому Стаднюку, патріарх РПЦ Кіріл виражається докладно і похвально про покійника, то в тексті, присвяченому смерті Чапліна, колишнього багаторічного співробітником патріарха Кіріла, йдеться лише сухо про прощення гріхів покійного. Два рядки. 

    Чаплін був знайомий із Кірілом із юності, той висвятив його у священники 1992 року, довгі роки Чаплін був заступником Кіріла у відділі зовнішніх церковних зв’язків і спічрайтером. Його зняли з цієї посади рішенням Синоду 24 грудня 2015 року. Сам Чаплін пояснював свою відставку розбіжностями з патріархом Кирилом.

    Всеволод Чаплін помер 26 січня. Він виступав за відновлення смертної кари і звинувачував США в поклонінні Сатані.

    Найсвіжіше

    Популярне