П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Зібрання в Йорданії скасовується? Предстоятелям не надіслали листа про місце і час зустрічі

    Надання Томосу Українській Церкві, можливо, похитнуло Православну Церкву, і “покров єдності”, можливо, був порушений. Але багато хто вважає, що криза буде подолана і знову відбудеться примирення. Вони просто кажуть, що потрібен час …

    Ініціатива патріарха Єрусалиму була оголошена під час його візиту до Москви і негайно отримала негативну відповідь як від архієпископа Єроніма, так і незабаром від архієпископа Кіпру. Однак, сувора відповідь Вселенського патріарха до Єрусалимського патріарха стала таким собі каталізатором, так що нарада в Аммані зараз видається сумнівною.

    За надійною інформацією видання ethnos.gr, пропозиція патріарха Єрусалиму про зустріч Предстоятелів в Йорданії “заморожується” після жорсткої відповіді Вселенського патріарха Варфоломія.

    “Лист-заклик Патріарха Єрусалимського до всіх Предстоятелів Православних Церков, схоже, не мав очікуваної відповіді. Патріарх Єрусалимський після листування з Вселенським патріархом Варфоломієм, який просив його не наполягати на його ініціативі, що підриває Вселенський престол, відступив. Ми отримуємо ці повідомлення від Єрусалимського патріархату”, – сказали ті самі джерела грецького видання.

    Офіційної відповіді на це питання Єрусалимського патріархату немає, однак відсутність другого листа предстоятелям із зазначенням точного місця та дати зустрічі, ймовірно, говорить про згортання цього сценарію.

    З іншого боку, і на наш погляд це є дуже серйозним моментом, Вселенський патріарх говорить про наступний хід, який покаже всім, друзям і ворогам, що Православна Церква не є органічною єдністю, а стала федерацією чи, що гірше, конфедерацією церков протестантського типу.

    Здається, що Єрусалимський патріарх поважатиме бажання Церкви-матері і не буде приступати до зібрання Предстоятелів. Але це не означає, що Московський патріархат не реагуватиме і не залишиться сидіти склавши руки.

    Вони з нетерпінням чекають наступних кроків в українському питанні, але також і того, що робитимуть інші автокефальні православні церкви, які з різних причин чекають і стежать за розвитком подій.

    Найсвіжіше

    Популярне