Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    «Зі Сталіна міг би вийти дуже хороший церковний керівник», – священик РПЦ

    «Зі Сталіна міг би вийти дуже хороший керівник — і церковний, і державний», — заявив голова Навчального комітету Московської патріархії протоєрей Максим Козлов в інтерв’ю виданню «Бізнес Online», розміщеному на офіційному сайті Московської патріархії.

    Свою відповідь на питання про Сталіна о. Максим починає з згадки книги сучасного письменника Дениса Драгунського «Архітектор і чернець», написаної в жанрі альтернативної історії. «У ній Гітлер стає архітектором, а Сталін — архієреєм, пройшовши через революційні захоплення, — розповів протоієрей. — І ось в певний момент вони знайомляться, зустрічаються, і розвивається сюжетна колізія. У книзі проводиться думка, що Сталін міг стати непоганим архієреєм».

    Голові Навчального комітету імпонують «здатність до управління, глобального бачення і прийняття стратегічних рішень», що були у Сталіна. Припускаючи, що його хтось зловмисно відштовхнув від християнської релігії, о. Максим погоджується, що якби цього не сталося, Сталін міг би стати хорошим архієреєм. «Тому що кожна людина, — продовжує він, — зумовлена Богом для спасіння — можливість вирости до духовного рівня святого дана кожному при народженні. Адже ми не кальвіністи, які вважають, що одні зумовлені до смерті, а інші — до спасіння. Отже, і у Сталіна були потенції».

    «Варто було б покласти сили кращих педагогів Російської Церкви, щоб направити його в правильне русло, — продовжив о. Максим про Сталіна. — Тому я б так відповів на питання про те, треба чи не треба було виключати Сталіна з семінарії».

    Наявність серед семінаристів початку ХХ століття революціонерів і більшовиків протоієрей пояснює становим характером цих навчальних закладів. «Це, в свою чергу, — говорить він, — визначало своєрідну і не зовсім правильну атмосферу семінарій… Зараз же ситуація рішуче інша… Я не знаю семінаристів, яких би заганяли в семінарію, — подібне нині і уявити собі неможливо».

    Читайте також: Православний сталінізм: Чому в РПЦ полюбили Сталіна.

    Найсвіжіше

    Популярне