Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Конкуренти Ісуса Христа. ФСБ на сторожі православ’я

    З Росії виганяють лідерів християнських релігійних громад. Про це пише Радіо Свобода.

    18 грудня з міста Тавда на Уралі за рішенням суду був видворений баптистський пастор Хельмут Берінгер. Анульований дозвіл на проживання у євангеліста Якоба Харрісона з острова Сахалін. За рішеннями про вислання стоїть ФСБ, яка захищає релігійну монополію РПЦ.

    Тавда, Свердловська область, звідки вислали пастора Хельмута Берінгер
    Тавда, Свердловська область, звідки вислали пастора Хельмута Берінгер

    Перед тим, як стати “загрозою для національної безпеки” Росії, Хельмут Берінгер прожив тут 25 років. Влітку 1994 року він приїхав на Урал з гуманітарною місією, яка везла ліки і одяг, і прийняв рішення залишитися. Якийсь час знімав квартиру у Верхній Салді, відвідував німецький культурний центр в Нижньому Тагілі. Лютневого ранку 1995 року разом з одновірцями в перший раз приїхав в Тавду.

    Тут мешкали близько сімдесяти німців – євангельських баптистів. Вони запропонували Берінгера заснувати церкву, і він не сумнівався, що в Тавду його привела воля Господа.

    “Він жив так, як проповідував”

    В середині 90-х в маленькому уральському місті зарплати і пенсії не платили, і тавдинці виживали за рахунок власного господарства. Берінгер купив спочатку десять соток для себе, потім ще одне поле, годувати паству.

    Гельмут Берінгер
    Гельмут Берінгер

    – Тут був гідролізний завод, який використовував деревні відходи і робив технічний спирт. Коли грошей не було, замість зарплати робітникам видавали спирт каністрами. Велике пияцтво було у нас, – згадує Хельмут. – А діти голодні на вулиці просили: “Дядьку, дай гроші! Тітонька, дай!” Просили на хліб, а самі клей нюхали.

    Заснована Гельмутом Церква євангельських християн-баптистів в Тавді взяла в оренду кинуте приміщення – старі дитячі ясла на вулиці Пушкіна – і 30 соток землі. Берінгер і його паства відкрили там будинок для богослужінь і благодійну їдальню для дітей. Поїсти приходили до сорока чоловік.

    Вперше у своєму житті я побачила людину, у якого слово не розходиться з ділом

    У 2000 році Берінгер купив домоволодіння в селі Новоселівка в двадцяти кілометрах від Тавди і заснував там притулок для нарко- та алкозалежних.

    – Мій брат і моя вісімнадцятирічна дочка вживали наркотики. Я прийшла до церкви для того, щоб врятувати дочку. Я не завжди навіть розуміла, що Хельмут каже, бо їхня мова трохи ламана, але ми молилися разом, – розповідає Людмила, колишня прихожанка Хельмута. – Вперше у своєму житті я побачила людину, у якого слово не розходиться з ділом. Він жив так, як проповідував. Місяця через три Бог торкнувся мого серця. Я щиро покаялася, і з цього моменту наркотику в житті моєї дочки не стало. Двадцять років вже минуло.

    Сергій, брат Людмили, зараз разом з сім’єю живе в Тюмені. Коли він попросився до Хельмуту в притулок, йому було 23 роки.

    – Я приймав героїн протягом п’яти років. Мені вже незнайомі люди на вулиці говорили: “Ти скоро помреш!” З іншого боку, міліція посадити погрожувала, – згадує Сергій. – Загалом, варіанти було всього два, але я знайшов третій – це і був притулок Хельмута.

    Колишній будинок богослужінь баптистів в Тавді
    Колишній будинок богослужінь баптистів в Тавді
    Суд постановив, що рішення ФСБ не підпадає під судовий контроль

    За два роки через притулок пройшло сім чоловік, повністю звільнитися від наркотиків вдалося трьом підопічним, включаючи Сергія. У 2002 році в маєтку сталася пожежа, і все згоріло дотла. З тих пір на цій землі вирощували сіно для корів. Їх довелося продати, коли Берінгер втратив вид на проживання.

    – Таких безкорисливих і працьовитих людей, як Хельмут, складно знайти в наш час, – говорить Сергій.

    З плином часу кількість євангельських баптистів в Тавді сильно зменшилася – хтось поїхав, хтось помер. У громаді залишилися шестеро людей, четверо з них – члени сім’ї пастора. Будівлю на Пушкіна довелося повернути місту, а для богослужінь Хельмут придбав будинок по сусідству зі своїм. В останні роки Берінгер займався сільським господарством і багато проповідував у виправних установах в околицях Тавди.

    “Нюанси, які російському народу ні до чого”

    Вперше увагу ФСБ Хельмут Берінгер привернув до себе під час ЧС-2018, коли разом з сімнадцятирічною дочкою Настею роздавав в Єкатеринбурзі брошуру про футбол і любов до Бога. Тоді пастора оштрафували на 30 тисяч рублів за “незаконну місіонерську діяльність” .

    Футбольний уболівальник Берінгер
    Футбольний уболівальник Берінгер

    Другий раз його оштрафували на 10 тисяч рублів за проведення богослужінь у власному будинку. Закон це допускає, але виконавці влади викрутилися: Росреестр вказав, що земля під будинком має призначення для будівництва житлового приміщення, а не для релігійних цілей, пояснює адвокат Володимир Ряховский : “І він використовував цю землю не за призначенням. Ось таке перекручене рішення! І це – не поодинокий випадок “.

    Через півроку після другого штрафу Хельмуту прийшло повідомлення, що його вид на проживання анульований Міністерством внутрішніх справ за розпорядженням Федеральної служби безпеки.

    Суддя не слухає нас: “Досить ваших емоційних виступів, сідайте!”

    Берінгер оскаржив це рішення в Тавдинському суді. ФСБ надала до суду довідку про те, що пастор нібито “закликає громадян до відмови від виконання громадських обов’язків і протидії Російській православній церкві, що створює загрозу безпеці Російської Федерації“. У чому саме полягає загроза, з’ясувати не вдалося – ФСБ оголосила це державною таємницею.

    Процес Берінгер програв.

    – Суд постановив, що рішення ФСБ нібито не підпадає під судовий контроль, – каже адвокат, – це нонсенс, я вперше з цим зіткнувся.

    – Скаржилися до обласного суду. Сімнадцять тавдинців в мою підтримку клопотання писали, що я не небезпечний і нікого не закликаю відмовлятися від цивільних обов’язків, готовий допомагати, народ любить мене, – каже Гельмут. – Суддя не слухає нас: “Досить ваших емоційних виступів, сідайте!”

    Володимир Ряховский
    Володимир Ряховский

    Після відмови в апеляції рішення Тавдинського суду вступило в законну силу, і 18 грудня Хельмут вилетів в Ригу. Його сім’я залишилася в Росії – троє неповнолітніх дітей навчаються в школі.

    – Зараз ми отримаємо рішення апеляційної інстанції і подаємо касаційну скаргу, – каже Ряховский. – Якщо наші вимоги не будуть задоволені, то звернемося до Верховного суду Росії, а далі в ЄСПЛ. Хельмут так і не отримав пояснень, в чому його звинувачують, відповідно, порушено його право на справедливий судовий розгляд.

    В Тавді примусової висилки баптистського пастора здивувалися. Місцеві православні громади з ним ладнали.

    – Я Хельмута давно знаю, він до мене приходив перед тим, як у нього останній суд був, я його вислухав. Я нічого не робив проти баптистів, тому що вони зареєстровані в Міністерстві юстиції як релігійна громадська НКО. І ми таку ж реєстрацію маємо. У нас однакові права абсолютно. Я сам здивувався, коли йому такі звинувачення пред’явили, – каже настоятель храму Святителя Миколая Чудотворця в Тавді отець Сергій, в миру Сергій Циммер . – Але якщо так питання поставити – хто і коли до нас приходив з чимось добрим з Німеччини?

    Вони начебто закликають до Христа, але там є нюанси, які російському народу ні до чого

    Сергій Циммер і сам за походженням етнічний німець, що для Тавди не рідкість. Заснована Берингером церкву православний священик все-таки називає “сектою” і нагадує, що за царя-батюшки баптистів засилали відразу в Сибір. Якраз в Тавду.

    – Це погано, що вони начебто закликають до Христа, але там є нюанси, які російському народу ні до чого. Людей вводять в оману, і вони можуть ухилитися від шляху спасительного. Це особисто моя думка, – каже Циммер.

    сім'я Харрісоном
    сім’я Харрісонів

    У грудні 2019 року Міністерство внутрішніх справ РФ анулювало дозвіл на проживання ще одній особі, який представляє “загрозу безпеці Російської Федерації”. Це 23-річний громадянин Австралії Якоб Харрісон , який живе в Росії з дев’яти років. На Сахаліні він веде співочу групу в церкві Євангельських християн і управляє благодійною організацією “Дім надії”, яка допомагає випускникам дитбудинків. Тепер Якобу теж доведеться покинути Росію.

    ФСБ за РПЦ

    Те, що сталося з Гельмутом Берінгером і відбувається з Якобом Харрісоном, – це “релігійні гоніння” і “порушення Конституції Росії”, вважає колишній співробітник Тульської Єпархії Валерій Отставних .

    – Протидія Російської православної церкві – це останнє, що може мати відношення до державної таємниці. У наявності зв’язка спецслужб із захистом фінансових інтересів РПЦ. Порушується одна з найважливіших положень Конституції Російської Федерації про те, що держава не втручається у справи релігійних організацій, – говорить він.

    Хлопці з місцевого Центру “Є” відверто сказали, що у них немає об’єкта для роботи, і попросили список “сект”

    Держава взялася за непідконтрольні їй релігійні організації, тому що зараз найбільше бояться будь-якої самоорганізації людей, вважає Отставних:

    – Я думаю, список цих об’єднань буде розширюватися за рахунок кришнаїтів, п’ятидесятників і, можливо, ще якихось неопротестантських релігійних організацій. Люди в таких організаціях вважають, що держава вдруге, головне для них – Бог і Царство Боже на землі, всі люди – брати і так далі. Відбувається стирання політичних, ідеологічних, державних та інших кордонів. Це сприймається як загроза безпеки існуючого режиму, – говорить колишній працівник Тульської єпархії. – Другий тренд – це зближення церкви і держави. Церква забезпечує “ідеологічне прикриття” політики держави, виправдовуючи його дії, а держава допомагає церкви боротися з конкурентами.

    Валерій відставних
    Валерій Отставних

    Відставних зазначає, що працювати з непідконтрольними РПЦ релігійними об’єднаннями починала не ФСБ, а Центр “Є” ще в 2012 році.

    – Я тоді працював в Тульській єпархії, в місіонерському відділі. У нас була людина, яка займалася відстеженням діяльності релігійних організацій і так званих “деструктивних сект” на території Тульської області. Одного разу до нас прийшли хлопці з місцевого Центру “Є” і відверто сказали, що у них немає об’єкта для роботи і ні з чим боротися, і попросили список ось цих так званих “сект”. А якщо підключилося ФСБ, значить, це вже щось зовсім серйозне. Схоже на зміну тренда і підвищення градусу, – каже Валерій Отставних.

    Існує ще й “таємний спецпідрозділ” РПЦ по боротьбі “з ворогами її фінансового благополуччя”, каже відставних. Це “Російська асоціація центрів з вивчення релігії і сект” (РАЦВРС) , заснована в 2006 Олександром Дворкіним, автором знаменитих підручників сектознавства і терміна “тоталітарна секта”. В останні роки РАЦВРС активно складала “місіонерські карти” єпархій.

    – Якщо ви думаєте, що “місіонерська карта” – це карта області з позначенням святих пам’яток, то ви помиляєтеся. Насправді це карта, де розписані всі місця базування так званих “сект” з прізвищами, іменами, паролями-явками, – дуже зручна інформація для спецслужб. І ця робота велася централізовано, циркулярним способом, ці карти повинні були скласти всі єпархії. Я думаю, що тепер всі ці карти передані в главк Центру “Є”, і можливо, вони вже є і в управліннях ФСБ, – припускає експерт.

    Валерій Отставних був учнем Дворкіна в Православному Свято-Тихонівському гуманітарному університеті. Там же заочно навчався і діючий міністр юстиції РФ Олександр Коновалов. При своєму міністерстві Коновалов створив експертну раду з проведення державної релігієзнавчої експертизи і керівником цієї ради призначив Олександра Дворкіна.

    “Безумовно, є такі організації, з якими необхідно боротися, наприклад” Біле братство “, – говорить відставних. – Але для цього необхідні незалежні експерти і незалежні суди, в умовах нашої політичної реальності це практично неможливо. Перш за все, доктринально має бути записано в конкретному віровченні щось, що порушує закон РФ. Припустимо, офіційно записано “їсти немовлят”. А якщо вони ще й реально це практикують – природно, до такої організації треба застосовувати заходи впливу з боку держави. якщо ж це а рівні чуток або практика окремих членів організації, то треба працювати точково з конкретними випадками, і це не є приводом для закриття організації як такої.

    Важко собі уявити Ісуса Христа, який пішов би до Понтія Пілата і сказав: “Ви знаєте, тут у мене конкуренти з’явилися”

    У Російській православній церкві чимало небезпечних священиків або парафій, які ламають життя людям. Але ніхто при цьому не ставить питання про закриття РПЦ і позбавлення її права на існування. Важко собі уявити Ісуса Христа, який пішов би до Понтія Пілата і сказав: “Ви знаєте, тут у мене конкуренти з’явилися, тут ходить якийсь інший проповідник і проповідує те, що не є істиною. А істина то, що я говорю. Зробіть , будь ласка, так, щоб його заарештували або вислали “.

    “Різноманітне християнство ніхто не може заборонити”, – вважає висланий з Росії Хельмут Берінгер. Своє вигнання пастор сприймає як чергове випробування на шляху служіння: “Ісус говорив:” Хто не проти вас – за вас! “

    Найсвіжіше

    Популярне