Вівторок, 23 Квітня, 2024
Бiльше

    Волонтерка про свій арешт: До вчорашнього дня я могла пишатись собою

    «До вчорашнього дня я могла пишатись собою…». Волонтера Юлія Кузьменко прокоментувала свій арешт.

    «…Тисячі успішно прооперованих дітей. Участь в Революції Гідності. Військовий волонтер. Кандидат наук. В той момент, поки я вчора оперувала трьох дітей, уже готувався мій арешт. Вчора не лише зруйнували моє життя. Вчора закінчили мою кар‘єру. Що повинні думати батьки, які довіряли мені життя своїх дітей? Що я хірург-убивця? Я вперше дізналась про Шеремета в день його вбивства, з новин. З моменту, коли вчора зупинили мою машину і оголосили підозру, я ніби перебуваю у сні. Я не можу повірити, що це відбувається зі мною».

    З дня вбивства Павла Шеремета минуло три з половиною роки. Майже увесь цей час слідство мовчало.

    12 грудня поліція затримала двох підозрюваних. На другу групу підозрюваних вийшли, розслідуючи інші злочини: підрив ЛЕП на Чонгарі та замах на мешканця Івано-Франківської області. За словами правоохоронців, вони проаналізували усі вибухи в Україні і звернули увагу на схожі риси.

    На сьогодні слідство підозрює у вбивстві щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко, музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків, відомих за позивними Буча та Пума. Обшуки у підозрюваних тривали і під час проведення брифінгу.

    За версією слідства волонтерка Юлія Кузьменко нібито закладала вибухівку під автівку Шеремета. Встановили це, в тому числі, за допомогою зразків ходи Кузьменко, які порівняли з відеозаписами, що зафіксували вбивць Шеремета.  Не користувалася телефоном у період перед вбивством, що, за словами поліції, нехарактерно для неї.

    Хто така Юлія Кузьменко?

    “Завжди пам’ятати про те, що найбільш темний час – перед світанком і навіть чорна смуга може стати злітною”. Так рік тому охарактеризувала свою “формулу успіху” друга підозрювана, Юлія Кузьменко, коли журнал “Фокус” записав її до 100 найбільш впливових жінок України.

    Юлія Кузьменко – 40-річна лікар-хірург і волонтер. Вона працює у Центрі дитячої кардіографії та кардіохірургії, де очолює відділення рентгенангіографії та ендоваскулярної хірургії. Має ступінь кандидата медичних наук та пише докторську дисертацію.

    У 2013 році Кузьменко пішла на Майдан волонтером-медиком. З початку війни жінка допомагає військовим, мешканцям Донбасу і родинам загиблих.

    Знайомі Кузьменко, говорять про неї як про високопрофесійного спеціаліста, яка довгий час була волонтером на фронті. “Поки що все, що було оприлюднено на брифінгу, не вкладається в голові і схоже на маячню”, – каже один із знайомих Кузьменко.

    У 2014 році волонтерка балотувалась до Київради за списком “Нової сили” (лідер – Юрій Збітнєв), яка зрештою у міський парламент не пройшла.

     

    Найсвіжіше

    Популярне