Четвер, 28 Березня, 2024
Бiльше

    Сенатор США: Реваншистська Росія має намір переписати історію

    Комітет Сенату (верхньої палати парламенту США) запропонував розглянути питання про визнання Росії спонсором тероризму. Автор законопроекту, сенатор Гарднер, поклав на Росію відповідальність за збиття малазійського лайнера над Україною і застосування хімічної зброї в Великобританії

    Комітет Сенату США з міжнародних відносин схвалив законопроект, що пропонує уряду США визначити, чи відповідає Росія критеріям держави – спонсора тероризму, повідомляє російська служба «Голосу Америки».

    Проект «Закону про припинення зловмисної діяльності на грунті російського тероризму» був внесений республіканським сенатором Корі Гарднером.

    Він вимагає від Держдепартаменту протягом 90 днів встановити і доповісти Конгресу, чи відповідає Російська Федерація встановленим законодавством США критеріям для внесення її до списку держав – спонсорів тероризму.

    Рішення про внесення до цього списку приймається держсекретарем щодо країн, які «неодноразово надавали підтримку актам міжнародного тероризму». На даний час до списку включені Північна Корея, Іран, Сирія та Судан.

    Як вказує Держдепартамент, щодо фігурантів списку застосовуються санкції, включаючи «обмеження на іноземну допомогу США, заборона на експорт і продаж продукції оборонного призначення, деякі заходи контролю за експортом товарів подвійного призначення, а також різні фінансові та інші обмеження».

    У заяві, оприлюдненій після схвалення законопроекту, сенатор Гарднер зазначив, що президент Росії Владімір Путін «продовжує спроби завдати серйозної шкоди міжнародному миру і стабільності».

    «Росія Путіна вторглася в сусідні Грузію та Україну, підтримує кривавий режим Башара Асада і багатьох наших супротивників по всьому світу, втручається у вибори і веде активну інформаційну війну проти західних демократій», – зазначив сенатор.

    «Росія також несе пряму відповідальність за жахливі теракти, в тому числі крах малазійського рейсу 17 над Україною в 2014 році, в результаті якого загинули 298 осіб, включаючи громадянина США, і атаку із застосуванням хімічної зброї в Сполученому Королівстві в 2018 році, в результаті якої загинули двоє людей, включаючи громадянина Великобританії», – заявив Гарднер.

    «Поки Росія не змінить свою поведінку докорінно, ми не повинні повторювати помилки попередніх адміністрацій, намагаючись нормалізувати відносини з державою, яка як і раніше становить серйозну загрозу для США та їх союзників», – резюмував він.

    У колонці, опублікованій раніше в газеті New York Times, Гарднер припустив появу заяв, що застосування «настільки токсичного ярлика» до великої світової державі, постійного члену Ради Безпеки ООН, не змусить її відмовитися і може завдати ще більшої шкоди американо-російським відносинам, які і без того перебувають на рекордно низькому рівні.

    «Це важливі політичні питання, і тому мій законопроект залишає останнє слово за професіоналами Держдепартаменту, – підкреслив він. – Тим не менш, очевидно, що вина за сьогоднішні недовіру і напруженість у відносинах між Москвою і Вашингтоном повністю лежить на Кремлі та його жахливій поведінці».

    «США повинні зробити всі дипломатичні кроки, необхідні для захисту наших союзників і нашої демократії, а також для стримування реваншистської Росії, яка має намір переписати історію і загрожує нашому способу життя», – вважає сенатор.

    Найсвіжіше

    Популярне