П’ятниця, 29 Березня, 2024
Бiльше

    Перехід до ПЦУ на Волині: Поліція опечатала храм, забрали ключі і дала тиждень на примирення

    30-го листопада у селі Мишів Іваничівського району Волинської області біля храму відбулися збори селян. Зібралися, щоб вирішити «церковне питання». Справа в тому, що прихильників Православної Церкви України зі священиком з лютого 2019-го року не пускають в церкву проводити богослужіння. Прихильники ж РПЦвУ розповідають, що більшість прихожан храму не голосували за перехід, тому церкву не віддадуть.

    Аби збори не переросли в масштабний конфлікт, адже людей зібралося близько сотні, від ранку біля церкви чергували силовики. Як розповів БУГу т.в.о. начальника Іваничівського відділення поліції В’ячеслав Мартинюк, підтримувати порядок приїхало близько 30 поліцейських. Біля храму був і підрозділ ТОР. Результат подій 30-го листопада: храм опечатала поліція, ключі правоохоронці забрали і дали тиждень на примирення.

    Позиція прихильників УПЦ

    Прихильники УПЦ стояли на сходах храму, блокували вхід для прихильників ПЦУ. Розповідають, що другі погрожували зрізати замки і зайти в храм. Вони розповідають, що збори щодо церковного питання відбулися у лютому 2019-го року двічі: 3 і 10 лютого. На перших зборах близько 150-ти прихожан поставили за залишення в УПЦ на чолі настоятелем отцем Іваном.

    10-го лютого збори були проведені вдруге не на території храму, а в будинку культури. Близько 90 людей під час зборів залишили свої підписи за перехід до ПЦУ. Громаду перейменували, прийняли до ПЦУ. У червні 2019-го року громада УПЦ подала до суду на скасування рішення про передачу церкви до ПЦУ.

    29-го листопада їм повідомили, що зранку о 9-ій прихильники ПЦУ збираються біля храму, аби зрізати замки і зайти всередину. Аби не допустити цього, прихильники УПЦ також організували збори біля церкви. Як розповідають прихильники УПЦ, їх біля храму 30-го листопада було 117, адже зібрали стільки ж підписів.

    Позиція прихильників ПЦУ

    Як розповіли прихильники ПЦУ, у селі збирали підписи про перехід кілька разів. Спочатку назбирали достатню кількість про перехід до ПЦУ, а потім збирали за те, щоб настоятель залишився там правити служби. Ті, хто підписався під першим документом, підписався під другим. Виникла плутанина, чим і скористалися прихильники УПЦ.

    Все ж таки 10-го лютого релігійна громада села Мишів підтримала рішення про перехід з УПЦ у Православну Церкву України. У храмі «делегували» правити священика із сусіднього села Соснина.

    Пізніше було домовлено, що храмом користуватимуться позмінно щотижня: тиждень УПЦ і ПЦУ. Проте з лютого 2019-го для прихожан ПЦУ у храмі службу не проводили. Тому, аби відстояти своє право на храм, прихожани ПЦУ зібрали збори.

    Як розвивалися події біля храму 30-го листопада

    І одні, і інші прийшли до церкви 30-го листопада, щоб відстояти свою позицію. Поки вони обмінювалися репліками під пильним наглядом силовиків, в капличці у цей момент священики ПЦУ і УПЦ намагалися дійти згоди. О 9:40 священики вийшли з каплички, так ні до чого не домовившись. Священики ПЦУ відслужили службу на сходах перед дверима церкви.

    Близько 11-ої години храм закрили, повісили по кілька замків та опечатали. Як розповіли у поліції, приблизно за тиждень буде проведена зустріч священників за присутності поліції, на якій і вирішать, чия ж церква. Ключі від каплички, що знаходиться біля храму, залишили в розпорядженні прихильників УПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне