Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    Главу ПЦУ включили до диптиху на Афоні. Московським вірянам тепер туди не можна

    Вселенський патріарх Варфоломій вперше включив главу помісної Української церкви в диптих на Афоні. Слідом за визнанням Православної Церкви України за кордоном на священній для вірян горі Афон провели літургію, під час якої ім’я предстоятеля ПЦУ Епіфанія вперше зачитали серед імен глав інших помісних церков.

    Історичне богослужіння проводилося в монастирі Ксенофонт Вселенським патріархом Варфоломієм – як і під час літургії з главою Елладської церкви Ієроніма в Салоніках він згадав Епіфанія як митрополита Київського і всієї України, повідомляє видання «Сьогодні».

    На офіційному прийомі патріарха в адміністративному центрі Афона Кар‘є присутні ігумени не всіх 20 монастирів афонського самоврядного чернечого співтовариства, але замість відсутніх були їхні представники.

    Наразі на Афоні перебувають і п’ять єпископів ПЦУ, але, наскільки відомо, вони не брали участі в службах.

    Афон є однією з головних святинь православного світу – нарівні з Києво-Печерською лаврою він вважається земною долею Богородиці і саме тут розташований центр православного чернецтва.

    У той самий час у РПЦвУ заявили, що паломницькі поїздки в єпархії Елладської Православної Церкви, керовані архієреями, які вступили в молитовне і євхаристійне спілкування з ПЦУ, не благословляються.

    «Згідно з недавнім рішенням Священного Синоду, припиняється «молитовне і євхаристійне спілкування з тими архієреями Елладської Церкви, які вступили або вступлять в таке спілкування з представниками українських неканонічних розкольницьких угруповань». А також не благословляється вчинення паломницьких поїздок в єпархії, керовані зазначеними архієреями. Список цих архієреїв і єпархій буде складено і оприлюднено. Дуже мудре і зважене рішення Священного Синоду», – зазначив архієпископ Московської церкви Феодосій.

    Найсвіжіше

    Популярне