Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Патріарх РПЦ уже знає, що його скинуть з престолу судом Пентархії, – російські ЗМІ

    У вівторок, 1 лютого, виповнилось 13 років із дня інтронізації Московського патріарха Кіріла (Гундяєва). «Предстоятель РПЦ зустрічає свято в остогидлій самоізоляції, посварившись зі значною частиною православного світу, розгублений і злий», — пише російський Телеграм-канал Церквач з нагоди круглої дати очільника РПЦ.

    Згідно з повідомленнями російських ЗМІ, Кіріл «уже знає, що так званою пентархією — союзом помісних православних церков грецької традиції — вже ухвалено рішення про скинення патріарха РПЦ. Санкції високого суду не торкнуться більшої частини єпископату та простих віруючих, вони будуть персональними».

    «Кіріл завжди греків терпіти не міг, тож переживе. Але щось таки підказує, що історія з помстою за “Рідну Україну” надто далеко зайшла. Прагнення греків скинути з патріаршого трону гордого Кіріла парадоксально співзвучне із бажаннями помітної частини церковної спільноти всередині РПЦ. Ці настрої підігріла пандемія», — зазначає «Церквач».

    Крім цього, Кіріл постійно перебував в бункері і скоротив контакти і поїздки у рази. Це показало досі небачену річ: РПЦ цілком може існувати без Московського патріарха та його настирливого впливу на всіх і все.

    «Для Кіріла, який втратив звичний людський вплив, бункер став особистим випробуванням, а для православних мас — визволенням. У цій ситуації переможе той, що зможе грамотно використати втому церкви в Росії та невдоволення греків. І це буде, звісно, не Кіріл», — резюмують російські релігійні оглядачі.

    «Насправді, як і за часів ЦК КПСС, церковних керівників у Росії обирає не народ Божий і не грецькі іноагенти, а державна влада, яку Кіріл поки що влаштовує — робить усе, що просять і буквально не висовується. Але якщо вітер повіє в інший бік, епоха патріарха Кіріла цілком може зупинитися на тринадцяти роках», – підсумовують вони.

    Нагадаємо, богослов Кирило Говорун припустив, що зібрання Пентархії може завершитись судом над священноначалієм УПЦ МП і РПЦ.

    Найсвіжіше

    Популярне