Понеділок, 29 Квітня, 2024
Бiльше

    У ПЦУ розповіли про один із найдавніших дерев’яних храмів в Україні

    У Православній Церкві України розповіли про дерев’яний храм на честь Архістратига Михаїла, що зараз знаходиться в Пирогові Київської області.

    «Радіовуглецевий аналіз деревини показав, що попри нав’язувані польськими та російськими джерелами дані, ця українська церква є значно старшою – вона була зведена ще в 1528 році! Що робить цей храм насправді унікальним – чи не найдавнішим з усіх збережених донині дерев’яних церков Центральної, Східної та Південної України», – йдеться на сторінці ПЦУ у Фейсбуці.

    Українські церкви здавна будувалися у формі корабля – віддаючи належне Ноєвому ковчегу, кораблю, який колись став порятунком для людства. Так і християнський храм уподібнюється ковчегу для людини, допомагаючи знайти опору і прихисток у буремному життєвому морі та веде до тихої пристані, до спасіння. Храм святого Архистратига Михаїла, який вже пів сторіччя перебуває у Музеї просто неба в Пирогові, так само зведений подібно до трищоглового вітрильника. А зруби з соснових брусів спрямовані із заходу на схід.

    До Музею просто неба храм перевезли з села Дорогинка Фастівського району Київської області в 1971 році для відновлення та реставрації. Закритий комуністами в 1930-х, храм поступово занепадав і руйнувався. Утім, чудом була збережена і сама церква, і старовинний різьблений іконостас початку XVIII ст. – на них радянська влада не наважилася зазіхнути. У ПЦУ кажуть, що згідно з архівними документами, іконостас визнали таким, що не становить жодної цінності та потребує заміни.

    «Тим дивовижніше дивитися на цей шедевр українського бароко нині, відреставрований, з поновленими срібленням і позолотою, де кожна ікона, наче промовляє до тебе – і знати, що колись він зберігся лише тому, що радянські мистецтвознавці не змогли усвідомити його справжню цінність», – зазначають в Українській Церкві.

    У березні 1990 року у церкві святого Архистратига Михаїла вперше прозвучала молитва рідною мовою – у відновленому храмі відслужили панахиду за Тарасом Григоровичем Шевченком. Тоді ж відновилися й регулярні богослужіння, а сам храм став однією з перших діючих українських церков у Києві.

    Найсвіжіше

    Популярне