Неділя, 16 Червня, 2024
Бiльше

    Російські мусульмани незадоволені забороною влади росії носити нікаб

    Заборона на нікаб може викликати в російських мусульман обурення, що створить нові осередки напруженості в суспільстві, сказав у середу РБК Ільдар Аляутдінов, муфтій Москви, голова Духовного управління мусульман Москви у складі Духовного управління мусульман Російської Федерації (ДУМ РФ), головний імам Московської соборної мечеті.

    “Також ці спроби матимуть вигляд явного акту порушення норм світського права і Конституції, що гарантує громадянам Росії право на вільне віросповідання, а отже, і дотримання канонів релігії”, – підкреслив він.

    Раніше радник президента росії і голова Ради при президентові з розвитку громадянського суспільства і прав людини (РПЛ) Валєрій Фадєєв заявив в інтерв’ю “Парламентській газеті”, що нікаби в РФ мають бути заборонені. За його словами, таке обмеження є навіть у деяких державах Центральної Азії. “Я буду обговорювати це питання з представниками традиційного ісламу і регіональної влади”, – сказав Фадєєв.

    Нікаб – жіночий головний убір, що закриває обличчя, з вузьким прорізом для очей, його носять частина мусульманок.

    Восени 2023 року парламент Узбекистану ухвалив поправки, які забороняють носити в громадських місцях одяг, що утруднює розпізнавання особистості (за винятком медичних показань, трудової або службової діяльності тощо). Тієї ж осені проєкт про штрафи за паранджу і хіджаби в громадських місцях внесли на обговорення до парламенту Киргизії.

    Аляутдінов вважає, що “будь-які зазіхання на право носіння нікабу будуть неминуче розцінені в мусульманських країнах як недружні дії і репресії” щодо ісламу.

    “Сьогодні Росія виходить на новий рівень у зміцненні відносин з країнами Сходу. Складно уявити, що це буде можливо в разі, якщо в Росії нікаб буде під забороною”, – сказав муфтій Москви Ільдар Аляутдінов.

    Нагадаємо, раніше Глава мусульман в росії агітував голосувати за путіна.

    Найсвіжіше

    Популярне