Вівторок, 14 Травня, 2024
Бiльше

     Архієпископ Елпідофор закликав Туреччину переглянути рішення про перетворення монастиря Хора на мечеть

    Про це повідомляє Orthodox Times.

    Архієпископ Америки Елпідофор у своїй заяві закликав турецький уряд переглянути рішення про перетворення візантійського монастиря Хора в Стамбулі на діючу мечеть. Він назвав цей крок дисонансом у відносинах між різними релігіями.

    Глава Архієпархії американських православних християн грецького походження висловив жаль з приводу приховання від широкого загалу унікальних візантійських мозаїк та фресок монастиря Хора через його перетворення на мечеть. На його думку, це є втратою не лише для православних, але й для всіх віруючих.

    “Логіка “права завоювання”, на якій базується це та попереднє перетворення собору Святої Софії, означає регрес цивілізації до середньовічних стандартів”, – зазначив архієпископ Елпідофор.

    Він також розкритикував саму ідею “молитви на завойованих пам’ятках”, називаючи це введенням елементу насильства в релігійні почуття.

    Архієпископ закликав Анкару враховувати серйозність такого кроку та його негативні наслідки, особливо з огляду на те, що світовий центр православ’я – Вселенський Патріархат – знаходиться в Стамбулі.

    На думку Елпідофора, позиція турецького уряду з цього питання має важливе значення, адже таке рішення суперечить принципу відокремлення церкви від держави та може підірвати релігійні права і свободи.

    Найсвіжіше

    Популярне