П’ятниця, 10 Травня, 2024
Бiльше

    Суд конфіскував майно митрополита УПЦ (МП), який співпрацював із окупантами в Криму

    Вищий антикорупційний суд від 9 квітня 2024 року задоволено позовну заяву Міністерства юстиції України до митрополита Лазаря (Швеця) про застосування санкції передбаченої пунктом 1-1 частини 1 статті 4 ЗУ «Про санкції».

    Про це повідомили у пресслужбі Мін’юсту.

    У митрополита конфіскували квартиру в Сімферополі та чотири транспортні засоби.

    «Швець Ростислав Пилипович (митрополит Лазар) — священнослужитель, архієрей Російської православної церкви на спокої, який очолював Кримську митрополію з 1992 року до жовтня 2023 року. Починаючи з 2014 року, вчиняв активні дії спрямовані на підтримку збройної агресії рф проти України та окупації її територій», — зазначають у Мін’юсті.

    Митрополит Лазар (Швець) народився на Тернопільщині. З 1992 року, бувши у сані архієпископа, він очолив Сімферопольську та Кримську єпархії в складі УПЦ (МП). Перебував на цій посаді до жовтня 2023 року, коли на його місце Московський патріархат поставив “духівника путіна” Тіхона (Шевкунова). Швець має російський паспорт.

    Після окупації Криму він співпрацював з росіянами. Так, у 2017 році його підлеглі «благословляли» працівників ФСБ рф у Криму, а згодом сам митрополит Лазар брав участь в урочистостях до дня Чорноморського флоту рф та «благословляв» його.

    Загалом всіє єпархії УПЦ (МП) на території Криму перейшли в пряме підпорядкування Московського патріарха Кіріла, який благословляє вторгнення рФ в Україну.

    У січні 2023 року президент України Володимир Зеленський ввів санкції проти митрополита та інших представників УПЦ МП. Таким чином його громадянство України було призупинене.

    Найсвіжіше

    Популярне