П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    УПЦ (МП) продовжує мовчати: «духівник Путіна» Тіхон Шевкунов призначений на Крим

    Митрополит Лазар (Швець), який перейшов до РПЦ, відправлений на пенсію. Замість нього призначили “духівника Путіна”. Що це означає для УПЦ (МП) та України? Детальніше у статті Духовного Фронту України.

    Перехід митрополита Лазаря (Швеця) до РПЦ та його пенсія

    Митрополит УПЦ (МП) Лазар (Швець) улітку 2022 року перевів свою єпархію в РПЦ. Зараз Московська патріархія відправила його “на спокій” і дала пенсію із “із матеріальним забезпеченням від Сімферопольського єпархіального управління”. Про це йдеться в журналі №92 Синоду РПЦ.

    Тобто, по простому кажучи, Лазаря звільнили з посади і дали йому пенсію, яку має визначити митрополит РПЦ Тіхон (Шевкунов), який раніше був у Пскові, тепер буде замість Лазаря в Криму.

    По суті РПЦ забрали єрарха, який хоч трохи нагадував своєю присутністю те, що раніше в Криму була УПЦ (МП) і він до неї відносився. Зараз же туди поставили не перебіжчика з УПЦ (МП), а чистокровного “русского” Шевкунова, загалом посиливши російську присутність на півострові.

    Відсутність реакції УПЦ (МП) на події в Криму

    Після анексії Кримський єпархій УПЦ (МП) як в рот води набрала. Ніякої реакції від речника УПЦ (МП) Данилевчиа, який з блискавичною реакцією любить коментувати різні дрібниці, що стосуються ПЦУ чи інших “ворогів” УПЦ (МП). Онуфрій і Ко продовжують вважати Лазаря митрополитом, що входить до УПЦ (МП), але не входить в Синод. Таке двовладдя супроводжується красномовним мочанням Синоду, який ніякого осудження в сторону Гундяєва не висловлює за самовільне управління єпископами УПЦ (МП) і її єпархіями.

    Навряд чи буде якась реакція на те, що єрарха УПЦ (МП), без згоди Київської митрополії УПЦ (МП) відправили на пенсію? Чи буде хоч якийсь протест від УПЦ (та що не МП)? Кримська єпархію, із сотнями парафій, вони вважають своєю чи вже ні? Це “захоплення храмів” – чи “це інше”? Можливо УПЦ (МП) напише звернення в ООН про порушення прав віруючих в Криму? Чи буде відеозвернення митрополита Антонія (Паканича) про гоніння на вірян і єрархів УПЦ (МП), як це він робить, критикуючи Україну та ПЦУ? Скоріше за все ні.

    Можливі наслідки заборони УПЦ (МП) в Україні

    УПЦ (МП) покищо обрала вектор самообману й ігнорування реальності. Це виливається у відбілювання колаборантів у рясах, ігнорування їхніх злочинів, небажання відділитись від РПЦ і забрати з керівництва проросійських єрархів таких як Паканич, Новінський й інших. Це також несе за собою суспільне обурення і дамоклів меч над УПЦ (МП) вже висить давно, а зараз ВРУ назбирала достатньо голосів для її заборони. Яка буде ця заборона – час покаже.

    Окупований рашистами Крим не найбезпечніше місце для перебування експсковського митрополита Тіхона. Рашистів в Криму обстрілює українська армія і на голову “духівника Путіна” може прилетіти також український дрон. Тому призначення Шевкунова на Кримську митрополію це заслання, а не підвищення по карєрній драбині. Там Шевкунов буде благословляти російських мобілізованих, але його голос буде менш помітним на загальноцерковній арені.

    Внутрішні зміни в РПЦ та вплив Відділу Зовнішньо-Церковних Зв’язків

    Якщо подивитись на РПЦ в глобальному плані, то рокіровка Лазар-Тіхон є пазлом великої гри ФСБ. Саме з легкої рук російських ФСБшників останнім часом в РПЦ можна спостерігати чистки радикалів і “корисних ідіотів”, яка вчили, як “родіну любить”. Позбуваються від людей Прігожіна на керівних посадах, а також від фанатичних єрархів, які всеціло підтримували окупацію України та закликали до знищення України. Замість “церковних Жириновських” випускають “голубів миру”.

    Щож до останніх, то одночасно із чистками випливають ті перевірені і старі кадри, яких на початку вторгнення нібито “понизили”. Зокрема недавно митрополит РПЦ Іларіон (Алфеєв) молиться за мир в Україні, хоча за аналогічні молитви в РПЦ покарано кілька кліриків. Насправді ж в Алфеєва забрали керівні вповноваження в період повномасштабного вторгнення, щоб він не був змушений писати путінські дифірамби, не був змушений підтримувати війну відкрито і прямо, радикально, як це робив митрополит Леонід (Горбачов) – екзарх в Африці, Тіхон (Шевкунов) та відомий священник Ткачьов. А так, Алфеєв був не біля керма і його нібито “списали”, проте насправді йому дали можливість не мазати свої руки кров’ю українців. Зараз він виходить знову на арену, в новому амплуа – такий собі “голуб миру”.

    Перспективи розвитку війни та перемовин в Україні

    Активні бойові дії для росії і України стають дуже важкими для обох сторін, хоча Україна планомірно відвойовує свої землі в окупантів. Попереду Зима і йде мова про чергові спроби перемовин. У такій ситуації рф вигідно приглушити всіх войовничих пропагандистів війни, в тому числі і серед духовенства РПЦ. Їх просто закидають туди, де їх голос буде менш помітним. Шевкунов тепер не у спокійному Пскові, а в обстріляному Україною Криму.

    Ті рішення, які прийняли на Синоді РПЦ, це посилення позицій впливу Відділу Зовнішньо-Церковних Зв’язків РПЦ, який з часів Холодної війни і митрополита Нікодіма (Ротова) має дуже серйозні керівні функції в РПЦ і через співпрацю з ФСБ РФ. Натомість це тягне за собою й те, що всі голоси єрархів РПЦ, які були під ГРУ РФ – будуть заглушені.

    Підсумки

    • Перехід митрополита Лазаря до РПЦ та його відправлення на пенсію означає повне захоплення РПЦ кримської єпархії УПЦ (МП) і посилення російського впливу в Криму.
    • Відсутність реакції УПЦ (МП) на ці злодіяння свідчить про її фактичну капітуляцію перед Моспатріархією та підпорядкування російському впливові. УПЦ (МП) вже не контролює свої єпархії в Криму й на інших тимчасово окупованих територіях, але красномовно мовчить.
    • Чистки в РПЦ радикалів та прибічників війни свідчать про бажання Москви знизити напругу в переговорах з Україною.
    • Заборона або обмеження діяльності УПЦ (МП) в Україні є неминучим наслідком її зради національних інтересів, й ігнорування колаборантів у власних рядах.

    Найсвіжіше

    Популярне