П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Понад 100 правозахисників закликають Сенат США визнати релігійну свободу «фундаментальним правом»

    Понад 100 прихильників свободи віросповідання та груп із різним релігійним походженням закликали Конгрес США підтвердити свободу віросповідання як основоположне право шляхом ухвалення резолюції про визнання глобальних загроз релігійній свободі.

    Двопартійна резолюція 569 Сенату, представлена ​​сенатором-демократом Крісом Кунсом від Делаверу, спрямована на інтеграцію релігійної свободи в зовнішню політику США та боротьбу з порушеннями в усьому світі, повідомляє christianpost.

    ADF International була серед 113 захисників свободи віросповідання та організацій у Міжнародному круглому столі свободи віросповідання, які підписали лист, надісланий лідерам Сенату США, закликаючи їх прийняти резолюцію «швидко».

    «Ми на власні очі бачили зростаючі загрози свободі віросповідання в усьому світі, описані в резолюції», — йдеться в листі. 

    «Від триваючих геноцидів і масових звірств, скоєних проти груп релігійних меншин, до осіб, ув’язнених і вигнаних за їхню віру та переконання, від несправедливих обмежень релігійних зібрань і практик до знищення релігійних місць, ці загрози проти як віруючих, так і невіруючих людей є не тільки серйозними порушеннями фундаментальних прав людини, а й призводять до нестабільності, незахищеності та відсутності економічного розвитку».

    Оприлюднена минулого місяця резолюція Сенату 569 має на меті встановити релігійну свободу як одне з основних прав людини та наріжний камінь зовнішньої політики США.

    У резолюції конкретно згадуються такі країни, де відбуваються порушення релігійної свободи: Нігерія, Індія, Пакистан, Нікарагуа, Іран та Росія. У Росії в резолюції йдеться, що “закони про тероризм і екстремізм використовуються для нападу на релігійні меншини, такі як Свідки Єгови, мусульмани та члени Української Греко-Католицької Церкви за їхні переконання”. У Нікарагуа уряд переслідує релігійних лідерів, які виступають проти уряду. Єпископ Роландо Альварес, засуджений до 26 років за свою адвокатську діяльність перед звільненням і вигнанням у січні, є учасником ширшого придушення релігійних діячів у країні.

    Резолюція, очолювана сенаторами Кунсом, Джеймсом Ланкфордом, штат Оклахома, Тімом Кейном, штат Вірджинія, і Томом Тіллісом, штат Каліфорнія, пропонує використовувати дипломатичні засоби та інструменти санкцій для притягнення порушників до відповідальності. Прихильники стверджують, що резолюція «точно і тривожно описує ситуацію зі свободою віросповідання в багатьох країнах». 

    «Через таку ситуацію політичні рекомендації резолюції є життєво важливими: сприяння релігійній свободі як “найважливішому пріоритету” у зовнішній політиці США, притягнення порушників до відповідальності за допомогою всіх доступних дипломатичних і санкційних інструментів, робота з глобальними партнерами та розширення підтримки лідерів і активістів. працюючи над захистом релігійної свободи в усьому світі», – йдеться у листі. 

    Юридичний радник з глобальної релігійної свободи ADF International Шон Нельсон згадав про масові порушення релігійних громад.

    «Ми вдячні членам Конгресу США, які запропонували цей життєво важливий закон, і ми сподіваємося, що вплив США на цю важливу справу сприятиме таким необхідним змінам у всьому світі», — сказав він.

    Резолюція також критикує «релігійну дискримінаційну політику» в Індії, спрямовану на «релігійне навернення, міжконфесійні відносини, носіння хіджабів і забій корів», яка реалізується на національному, штатному та місцевому рівнях. Ці закони «негативно впливають на життя мусульман, християн, сикхів, далитів і адівасі».

    Нагадаємо, президент США Джо Байден назвав патріарха Варфоломія великою людиною і великим другом. Водночас архієпископ Елпідофор звертаючись до Байдена сказав, що він продовжує “стояти з Україною”.

    Найсвіжіше

    Популярне