Понеділок, 6 Травня, 2024
Бiльше

    На росії архієпископа, який називав “загарбницькою” війну рф, оштрафували на 150 тисяч рублів

    Слов’янський районний суд Краснодарського краю оштрафував на 150 тисяч рублів главу альтернативної Московській Патріархії нечисленної Російської Православної Церкви архиєпископа Слов’янського та Південно-Російського Віктора (Пивоварова).

    Про це повідомляє Радіо Свобода.

    Суд визнав його винним у кримінальній справі щодо повторної дискредитації російської армії. У своїй статті, опублікованій у блозі “Християнство сьогодні”, священнослужитель назвав війну в Україні злом, а російських солдатів – подобою сатани.

    86-річного архиєпископа Пивоварова раніше судили за адміністративною статтею про так звану дискредитацію армії. У березні 2023 року його оштрафували на 40 тисяч рублів через проповідь, в якій він засудив війну. Восени того ж року у храмі у Слов’янську-на-Кубані, де служив, Пивоваров, пройшов обшук. Як повідомляє “ОВД-Інфо”, під час обшуку правоохоронці грубили і погрожували священикові та його помічникові.

    На сайті Російської Православної Церкви зазначено, що частину штрафу буде погашено із коштів, вилучених під час обшуку, а суму, яку бракує, зберуть парафіяни.

    Російська Православна Церква (РосПЦ) перебуває в опозиції до РПЦ Московського Патріархату. Архиєпископ Віктор Пивоваров очолював невелику парафію у Свято-Покровсько-Тихонівському храмі РосПЦ у Слов’янську-на Кубані. Російська влада переслідує представників альтернативного православ’я, які змушені вести напівлегальну діяльність.

    Раніше ми повідомляли, що на росії судять архієпископа Віктора (Пивоварова). В одному з інтерв’ю Пивоваров називав війну рф проти України загарбницькою.

    “Річ у тім, що мені скоро на той світ, я маю свою паству основну, у Слов’янську, попередити, щоб вони ні вліво, ні вправо не схилялися. І довелося щодо цього відповісти на запитання, чи правильно ми воюємо проти України. Я їм мусив сказати прямо, що війни відрізняються: є священна війна, оборонна, коли нападають вороги, а є, навпаки, загарбницька. Розрізнити їх можна тільки так: якщо під нашими вікнами стоять чужі танки, чужі солдати, значить, ми з ними воюємо оборонно. Якщо наші танки в їхній державі і солдати ще й дико знущаються, значить, ми окупанти”, – пояснював архієпископ Віктор свою позицію.

    Вранці 3 жовтня 2023 року до храму, де спав єромонах і перебував архієпископ Віктор (Пивоваров), увірвалися силовики з автоматами, які затримали архієпископа Віктора (Пивоварова) і його помічника, єромонаха Іону (Сігіду). У храмі провели обшук, під час якого архієпископа Віктора та ієромонаха Іону розділили, останнього затримали, архієпископа Віктора після обшуку в церкві відпустили, однак силовики попередили його про можливе порушення кримінальної справи, якщо він продовжить “дискредитувати армію”.

    Найсвіжіше

    Популярне