Субота, 4 Травня, 2024
Бiльше

    Грецького журналіста виправдали після п’яти років судових розглядів у справі про викриття “дива” Благодатного вогню

    Грецький журналіст Дімітріс Алікакос вийшов із зали суду в Афінах без звинувачень, уперше за майже п’ять років.

    Його ймовірний злочин: викриття чудес, зокрема, чуда Святого вогню, що відбувається у Велику суботу, за день до Великодня, у Храмі Гробу Господнього в Єрусалимі, повідомляє religionnews.com

    Алікакос пред’явив докази у вигляді свідчень священиків, включно з архієпископом Ісидором, відповідальним за ритуальні предмети Храму Гробу Господнього, як-от свічки, що несуть Благодатний вогонь. У своїй книзі та у відеороликах, розміщених на YouTube, Алікакос зафіксував зізнання священиків у тому, що вони самі запалювали полум’я.

    Єрусалимський патріархат не прийняв доповідь Алікакоса.

    “Написане в суперечливій книзі є вигадкою, вигаданою автором з очевидною метою образити вірян і отримати фінансову вигоду від продажу книги”, – оголосив патріархат 2019 року. Він заявив, що час виходу книги у світ, незадовго до Великодня, є доказом “прихованих мотивів автора і видавництва”.

    Незабаром патріархат порушив кримінальну і цивільну справи проти Алікакоса і його видавця, звинувативши їх у наклепі, порушенні конфіденційності та порушенні персональних даних. Вони також подали позов проти Google з вимогою видалити відео Алікакоса з YouTube.

    На той час церква стверджувала, що серед заподіяної шкоди було те, що православні віряни почнуть сумніватися у своїх священниках.

    Пізніше патріархат як організація відкликав позов, але архієпископ Ісидор продовжував підтримувати кримінальні звинувачення проти Алікакоса, доки в п’ятницю журналіста не було остаточно виправдано за всіма пунктами обвинувачення.

    “Це справа про наклеп”, – сказав адвокат Алікакоса Афанасіос Анагностопулос. “Ісидор стверджував, що його обмовили тим, що Алікакос написав цю книгу”.

    Ні патріархат, ні юридична команда Ісідора не відповіли на запит religionnews про коментарі.

    Алікакос сказав, що вітає увагу, яку суд приділив його розслідуванню. “Позивачі намагалися приховати правду. Я відчуваю велику радість і задоволення від того, що їхні відеосвідчення було заслухано в суді сьогодні, де вони зізнаються, що Святий вогонь спалахує природним чином”, – сказав Алікакос балканській мережі журналістських розслідувань.

    Хоча справа закінчилася виправдувальним вироком, її тривалість свідчить про сильне становище, яке православна церква, як і раніше, займає в Греції, конституція якої вважає її “державною релігією” сучасної грецької держави.

    Останніми роками грецькі світські діячі боролися за відокремлення церкви від державної системи освіти Греції, і в лютому цього року церква активно лобіювала грецький уряд, щоб перешкодити йому легалізувати одностатеві шлюби.

    Нагадаємо, Вселенський патріарх відвідав відкриття фотовиставки в маєтку Сісманоліо. Також посол України у Ватикані закликав Франциска відвідати Україну.

    Найсвіжіше

    Популярне