Середа, 24 Квітня, 2024
Бiльше

    “Кожен має право висловлювати позицію” — мер Франківська відреагував на петицію щодо будівництва церкви на березі озера

    Петиція з проханням зберегти рекреаційну зону на березі міського озера в Івано-Франківську та знайти для парафії УГКЦ іншу територію для будівництва храму набрала на ранок 28 березня понад 500 голосів. Її розглянуть на сесії міської ради.

    Про це в ефірі радіо “Західний полюс” розповів міський голова Руслан Марцінків.

    “Розглянемо петицію, дамо відповідь згідно з чинним законодавством. У нас — демократична країна. Кожен має право висловлювати свою позицію”, — каже Марцінків.

    Також міський голова ще раз нагадав про свою позицію щодо будівництва церкви поблизу озера.

    “Ми її висловили, коли розглядали це питання на сесіях міської ради у 2017 і 2021 році, коли після звернення нашої архієпархії УГКЦ і митрополита Володимира Війтишина місто дозволило будівництво каплиці з відкритим простором і збереженням скверу. Місто виступає і далі за те, що церкві потрібно більше “діаложити” з активістами, але ми не заперечуємо доцільність будівництва цієї богослужбової каплиці”, — говорить Марцінків.

    Він додає, що УГКЦ “надає ЗСУ надзвичайно велику кількість допомоги й реалізовує велику кількість соціальних проєктів”. За його словами, кілька років тому було опитування, хто до якого віросповідання належить. 73% іванофранківців визнали, що вони є греко-католиками.

    Руслан Марцінків каже: “Місто є відкрите до всіх релігій, окрім московського патріархату”.

    З його слів, відповідно до всіх екологічних норм та з дотриманням всіх вимог, які були видані з 2017 року в проєктній документації, каплиця має бути максимально відкритою, збережена повністю зелена зона. Храм має “право на існування в тих межах, які погодив департамент архітектури та містобудування”.

    “Але також не підтримую ті дописи, які ідуть проти церкви, проти віри: “Ікони поміняйте на дрони” чи інші речі. Вважаю, що це до певної міри — богохульство. Тому такі речі неприйнятні мені, як християнину. Тому це моя позиція — позиція як очільника міста”, — сказав Марцінків.

    Голова громади закликав громадськість “максимально підтримувати роботу українських церков” та подякував депутатам трьох фракцій — “Свободи”, “ЄС” та “Батьківщини” — за підтримку цього рішення.

    Що відомо про будівництво церкви біля озера

    У 2024 році Івано-Франківська архієпархія УГКЦ планує розпочати будівництво богослужбової каплиці поруч з міським озером в Івано-Франківську. Площа храму становитиме приблизно 150 метрів квадратних.

    Мешканці будинків, розташованих неподалік цього місця, готують звернення до міської ради, щоб не допустити будівництво й захистити зелену зону біля озера.

    24 березня люди зібралися на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ. Вони принесли із собою каву, чай, печиво, плакати, балончики з фарбою, а також квіти, щоб висадити їх перед будівельним парканом.

    Найсвіжіше

    Популярне