Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    В УПЦ (МП) засудили заяву Всесвітнього російського народного собору, про “священну війну”

    27 березня в Москві під головуванням патріарха Московського Кіріла (Гундяєва) та за участі інших священнослужителів РПЦ відбулося позачергове засідання «Всемирного Русского Народного Собора», за результатами якого був затверджений та опублікований документ під назвою «Наказ XXV Всемирного Русского Народного Собора “Настоящее и будущее русского мира”».

    У зв’язку з цим у Відділі зовнішньоцерковних звязків УПЦ (МП) заявили, що їх церква “відмежовується, категорично не поділяє і засуджує викладені в цьому документі ідеї”.

    Також в УПЦ (МП) підкреслили, що твердження про те, що так звана «спеціальна військова операція» є «священною війною», суперечить базовим принципам християнської моралі, особливо в контексті збройної агресії з використанням насильства. З точки зору Євангелія військові дії не можуть бути виправдані як «священні», а також не можуть лунати від людей, які називають себе священнослужителями.

    Також на думку ВЗЦЗ УПЦ (МП) заяви про те, що після завершення так званої «сво» вся територія України повинна увійти в зону виняткового впливу Росії, є прямим закликом до порушення суверенітету і територіальної цілісності України.

    Там впевнені, що замість ідеологічної підтримки, виправдання військової агресії та інтервенції Росії в України, РПЦ “мала б підняти свій голос проти цієї загарбницької війни. На наше переконання, заклики до знищення України та виправдання військової агресії неспівставні з євангельським вченням”.

    “…констатуємо, що в згаданому тексті міститься апологія насильства, виправдання порушень духовно-моральних та євангельських принципів, що несе загрозу українській ідентичності та суверенітету і територіальній цілісності України. Вважаємо, що розглянуті вище ідеї зі згаданого документу не можуть бути підтримувані релігійною організацією, яка претендує на те, щоб називатися християнською”, – підсумували в УПЦ (МП).

    Найсвіжіше

    Популярне