Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    В Росії вже давно чорне називають білим, – богослов відреагував на “Наказ” Російського собору

    Богослов, професор, архімандрит Кирило Говорун заявив, що “Наказ” Всесвітнього російського національного собору (ВРНС) є спробою кристалізувати ідеологію “русского мира”. Росіяни переплюнули нацистів.

    Про це архімандрит пише у своєму ТГ-каналі.

    За словами Говоруна, завдяки ВРНС ідеологічний бульйон, “у який кидають різнорідні продукти – застигає”. Він вважає, що навіть заперечувачі “русского мира” як ідеології навряд чи зможуть заперечити його існування після виходу “Наказу”.

    Говорун звернув увагу на ідею тотальної націоналізації, висловлену у “наказі”. Зокрема, ВРНС говорить про “націоналізацію еліт” та “націоналізацію очевидності, раціональності і просто здорового глузду”, які будуть “чистити від західних впливів”.

    Богослов вважає, що це найрадикальніша форма націоналізму, яку він коли-небудь чув, навіть радикальніша, ніж у нацистів. Він також зазначив, що Церква сприймає себе не як частину еліт, а як щось вище за них.

    Говорун навів приклади з “наказу” ВРНС, які ілюструють його тези. Зокрема, ВРНС закликає до “критичного перегляду західних наукових теорій і шкіл” та “перебудови методологічних систем, стандартів і оцінок без оглядки на міжнародні (а по суті, нав’язані Заходом) критерії та зразки”.

    Богослов вважає, що “це більш амбітна програма, ніж у нацистів”, які хотіли зробити зі знанням і раціональністю те саме, але обмежувалися лише єврейським впливом.

    Він також зазначив, що у “наказі” ВРНС націоналізація очевидності постулюється постфактум, оскільки в Росії вже давно чорне називають білим. Агресію – захистом, звірства – вищою формою гуманізму.

    Найсвіжіше

    Популярне