П’ятниця, 26 Квітня, 2024
Бiльше

    Суд повернув у державну власність Успенський собор у Каневі, відібраний УПЦ (МП)

    27 березня черговий удар по позиціях УПЦ (МП) в Україні. Суд зобов’язав Київську митрополію Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) повернути у власність держави Успенський (Георгіївський) собор XII століття в Каневі.

    Собор, вартість якого оцінюється в понад 8,5 млн гривень, незаконно перебував у користуванні УПЦ (МП) з 2003 року, коли місцева влада необґрунтовано передала його у власність цієї релігійної організації. Суд скасував це рішення, визначивши, що відчуження пам’яток культурної спадщини, які є державною власністю, є незаконним, повідомляє Офіс генпрокурора.

    Прокурори у суді довели незаконність передачі будівлі Успенського собору. Адже законодавством встановлено пряму заборону відчуження пам’яток культурної спадщини, які перебувають у державній власності.

    В Україні вважають, що РПЦ та її підконтрольні структури, як-от УПЦ МП, не повинні контролювати національні святині після того, як Росія, яку очолює патріарх Кіріл, розв’язала жорстоку війну проти України.

    Рішення суду щодо Успенського собору є важливим кроком у процесі деокупації українського церковного простору від впливу Москви.

    Нагадаємо, один з головних пропагандистів УПЦ (МП) втік до Італії.

    Найсвіжіше

    Популярне