Вівторок, 30 Квітня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх: Наша Церква засуджує брутальне порушення незалежності суверенної держави

    У Вселенському Патріархаті у Константинополі 24 березня 2024 року урочисто відсвяткували Торжество Православ’я. Божественну літургію очолив Вселенський Патріарх Варфоломій у співслужінні інших єпископів. Під час богослужіння був рукоположений у диякони українець Василь Похилець.

    Про це повідомляє fosfanariou.

    Звертаючись до численної пастви, після завершення Вечірні, Його Святість акцентував увагу на святкуванні Неділі Православ’я, дня, в який, за його словами, «всі вірні зобов’язуються непорушно зберігати віру апостолів, віру Св. отців, віра православну, що зміцнювала і зміцнює світ». У цьому контексті він наголосив на центральному місці святих ікон у житті Церкви, підкресливши, що це не просто вимір православного благочестя, але належить до ядра нашої ідентичності.

    «Православний образ є альтернативною пропозицією життя, освіти та свободи перед лицем того, що проголошується про людину сьогодні, перед обличчям егоцентризму, зухвалої свободи та прав, у житті, захопленому на землі, без надії на вічність».

    Говорячи про сучасну освіту, патріарх зазначив, що вона, на жаль, ігнорує духовну природу людини, роздмухуючи її самолюбство та особисті бажання. У цьому сенсі, продовжив він, так звана «школа для щасливих дітей», мабуть, готує нове покоління не до щастя, а до безнадійного рабства ненаситних потреб людини за визначенням.

    «Майбутнє належить освіті, яка культивує той вимір людського буття, який виводить людину з лабіринтів замкнутої самореалізації та байдужості до ближнього. В основі цієї ідеї освіти лежить християнський етос не лише тому, що він укорінений у високих гуманітарних ідеалах…».

    Після літургії Патріарх Варфоломій звернувся до новорукоположеного диякона зі словами настанови та побажав йому бути проповідником миру, особливо згадавши тяжкі випробування, які зараз переживає Україна. Диякон Василь подякував Патріархові та висловив відданість Матері-Церкві і своєму єпископу – митрополиту Кореї Амвросію.

    “Ви походите з мученицької України, яка з лютого 2022 року зазнає несправедливого нападу та вторгнення Росії з його катастрофічними наслідками. Наша Церква неодноразово засуджувала і засуджує це брутальне порушення незалежності суверенної держави і немислиме насильство, а також молиться і бореться за панування справедливого миру в регіоні. Ви, з Вашим досвідом насильства і несправедливості щодо Вашого народу, повинні бути людиною миру щодня”, – зауважив патріарх.

    Патріарх Варфоломій нагадав паломникам, що Фанар – це місце служіння, діалогу та доброго свідчення, духовної культури, збереження та плекання традицій предків.

    Він додав, що життєво важливо, щоб молоді чоловіки та дівчата знали про внесок Вселенського патріархату.

    Також патріарх подякував благодійнику Пантелеймону Бубуру, який допомагає Україні: “Ви дбаєте про братів у становищі, а насамперед, протягом останніх двох років, про хоробрий і побожний український народ, який зазнає тяжких випробувань”.

    Найсвіжіше

    Популярне