Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    «Це виходить за межі допустимого»: Кирило Говорун про погрози лобіста УПЦ (МП) Амстердама

    Архімандрит, доктор філософських наук Кирило Говорун прокоментував лист з погрозами від лобіста УПЦ (в єдності з МП) та законопроект щодо релігійних організацій РФ.

    В ефірі Радіо NV він сказав, що такі методи впливу неприпустимі в демократичній державі:

    “Це виходить за межі припустимого в політичному житті демократичної держави. Єдиний засіб впливу на парламент – це не перебирати його. Застосовувані зараз методи не є ані демократичними, ані прийнятими. Єдиний засіб впливу на парламент – це не переобирати його. Застосовувані зараз методи не є ані демократичними, ані прийнятними. Є проблема із законопроектом, але вона має вирішуватись шляхом дискусій, а не маніпуляцій. Зараз важливо розібратись із цими погрозами, бо вони можуть вплинути на позицію нардепів і завадити неупередженому обговоренню питання УПЦ (МП). Цей шантаж, не перший випадок. Раніше такі спроби чинились через церкви в США. Мета – зупинити допомогу Україні, сприяти її поразці. А це означає втрату людей і територій. Ці дії співпадають з очікуваннями частини єпископату УПЦ (МП)”-сказав він.

    Отець Говорун нагадав, що юрист Роберт Амстердам перебував в Україні й зустрічався з очільниками УПЦ (МП), та озвучив маніпулятивні наративи цієї церкви в американських ЗМІ:

    “Щодо самого Роберта Амстердама, повідомлялося, що він зустрічався в Києві з депутатами та Онуфрієм. Останній передав йому матеріали для майбутніх медійних кампаній. І треба сказати, що якщо ми побачимо, наприклад, послухаємо його його публічні заяви, в тому числі в американському медійному просторі, те саме, класичне інтерв’ю, яке він дав Такеру Карлсону, то в цьому інтерв’ю він озвучив ті наративи, ті тези, які циркулюють досить активно всередині УПЦ, всередині оцієї інформаційної бульбашки. Вони підсилюються, наприклад, через такі ресурси, як Союз православних журналістів, який, до речі, нещодавно нарешті був відвіданий Службою безпеки України і, здається, по тому затримання навіть є.

    А як щодо ось цієї зустрічі з народним депутатом Дмитруком?, запитали архімандрита в ефірі радіо.

    “Ну я думаю, що звичайно, як депутати, вони мають право зустрічатися з ким завгодно, якщо це людина, якщо людина законно перебуває в Україні. Це так, моти їх справа, але це теж показово в тому сенсі, що ми ми говоримо про певну координацію дій, про певне спрямування меседжів, які формулюються для того, щоб бути застосованим в американському медійному просторі зокрема в конте в контексті президентських перегонів у Сполучених Штатах, де тема УПЦ, тема релігійної свободи в Україні звучить досить голосно. І вона підсилюється і спотворюється значною мірою тими маніпулятивними меседжами, які озвучує зокрема Амстердам.

    Я хотів би ще раз наголосити, що багато хто вважає цей законопроект певним відступленням чи дистанціюванням України від засад прав людини та свободи віросповідання. Але знову ж таки це те, про що треба говорити, але робити це точно, не під тиском тих аргументів, які наводить Амстердам”, сказав отець.

    Кирило Говорун вбачає в діях Роберта Амстердама відверту маніпуляції і наголошує на важливості відокремити проблему від маніпуляцій навколо неї. Багато західних експертів вважають, що законопроект щодо УПЦ (МП) має певні проблемні моменти, проте вони мають вирішуватися через експертні дискусії та обговорення, а не через погрози та тиск.

    “Цей законопроект, зокрема в українському медійному середовищі, сприймається як заборона УПЦ, і це сприйняття є хибним, тому що навіть сам Амстердам так само це подає в своїх дефініціях. Та це хибні дефініції, вони не відповідають букві закону, оскільки ніде не йдеться про УПЦ, а йдеться про ті релігійні організації, які підпорядковуються країні-агресору, і це вже справа українського суду визначити їхній статус.”- , сказав архімандрит.

    Найсвіжіше

    Популярне