П’ятниця, 3 Травня, 2024
Бiльше

    Не хочуть мати нічого спільного з Москвою. На Одещині кілька парафій покинули УПЦ (МП)

    Віряни селища Захарівка Одеської області на загальних зборах 14 березня проголосували за перехід до Православної Церкви України.

    Про це повідомляє Одеська єпархія ПЦУ, пише Біляївка City.

    На початку зібрання до присутніх звернулися селищний голова Захарівки Олексій Осійчук та командир спецпідрозділу “Одещина” УДА, речник УДА-Південь Сергій Братчук зі словами підтримки. Вітання з переходом від духовенства ПЦУ висловили секретар Одеської єпархії протоієрей Теодор Оробець та інші священики з благословенням архієпископа Одеського і Балтського Афанасія.

    Представники УПЦ (в єдності з МП) називають цей перехід “рейдерським захопленням” храму. Однак, мешканці Захарівки аргументують своє рішення втомою від “заробітчанства” представників УПЦ МП на їхньому селі.

    Раніше, в січні 2024 року, парафія Свято-Успенської церкви в селищі Олександрівка Одещини також приєдналася до ПЦУ разом із настоятелем.

    За статистикою, Одеська область посідає 7 місце в країні за кількістю храмів УПЦ МП – їх налічується 413. Найбільше церков, афілійованих із РФ, перебуває на Донеччині – 683.

    Загалом в Україні УПЦ МП має 8193 церкви, проте 99% з них (8119) не вказали свою належність до РПЦ у назві.

    Найсвіжіше

    Популярне