Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Політичні та духовні лідери вшановують Патріарха Неофіта в Болгарії

    Після смерті Патріарха Болгарської Православної Церкви Неофіта 13 березня, про що оголосив Священний Синод Болгарської Православної Церкви, Національні збори Болгарії вшанували його хвилиною мовчання, визнаючи його духовним лідером, який сприяв єдності, миру та добробуту.

    Прем’єр-міністр Болгарії Микола Денков згадав його як мудру та милосердну постать, яка надихала віру та силу в інших: «Патріарх Неофіт залишиться в нашій пам’яті як мудрий і добрий духовний лідер, який давав віру та силу мирянам, навіть коли він сам був фізично слабкий».

    Віце-прем’єр-міністр Марія Габріель високо оцінила його відданість єдності та благочестю.

    Президент Румен Радев назвав його прихильником болгарської нації та православ’я. Він написав у Facebook: «Смерть Предстоятеля Болгарської Православної Церкви є величезною втратою для неї та для болгарського народу. Своїм відданим духовним служінням Богу і Православ’ю Патріарх Неофіт зарекомендував себе як прибічник болгарського народу і нашої країни».

    Софійська міська рада також вшанувала його хвилиною мовчання.

    Болгари по всій країні відвідували православні храми, щоб запалити свічки та піднести молитви. Нагадаємо, що тіло покійного Патріарха спочиває в Софії, де вірні можуть віддати шану.

    Крім того, високоповажні особи висловили свій сум і співчуття: Головний муфтій доктор Мустафа Хаджі висловив співчуття, підкресливши роль Патріарха Неофіта як діалогічного духовного лідера та його повагу до релігійного розмаїття. Єврейські організації також висловили подяку за його відданість гідності та традиційним цінностям.

    Найсвіжіше

    Популярне