Понеділок, 6 Травня, 2024
Бiльше

    Вселенський патріарх: Медична наука покращує якість життя, віра наповнює існування метою

    Під час нещодавнього візиту групи лікарів-інтернів на Фанар Вселенський патріарх Варфоломій підкреслив значну роль науки і техніки в сучасному суспільстві.

    Він висловив глибоку вдячність медичній науці та підкреслив цінність лікарської професії, нагадавши, що Вселенський Патріархат офіційно вшанував працю медиків і лікарів, встановивши свято, відоме як Собор усіх святих лікарів, повідомляє  orthodoxtimes.com 

    У своїй проповіді Вселенський патріарх Варфоломій привітав відвідувачів Фанару, історичного центру Православ’я, високо оцінивши їхню відданість людству та їхню священну місію. Він підкреслив встановлення спеціальної неділі в жовтні, визначеної Священним Синодом, для вшанування внеску медичної науки у людство, наголошуючи на божественному дарі наукового знання, визнаному Православною Церквою. «З великою радістю вітаємо вас на Фанарі, історичному центрі Православ’я. Ми шануємо вашу жертву людям, ваше високе та тонке служіння, вашу священну місію», — сказав він.

    Він також підкреслив: «Без сумніву, наука і технології є грізними силами нашої епохи, їхні видатні досягнення глибоко змінили наш світ і спосіб життя. У християнській доктрині наукові знання шануються як дорогоцінний дар, дарований людству Богом. Цей принцип знаходить підтвердження у висловлюваннях Святого і Великого Собору Православної Церкви (Крит, 2016), який стверджує: «Для Православної Церкви здатність людства до наукового дослідження світу є даром Божим».

    Визнаючи трансформаційну силу науки і технологій у формуванні сучасного світу, Патріарх Варфоломій застеріг від тенденції деяких вчених нехтувати важливістю віри. Він підкреслив, що віра також є глибокою силою, яка надає життю сенс і розкриває вічний вимір за межами смертного життя: «Звичайно, є вчені, які у своїй гонитві за знаннями недооцінюють значення віри. Однак вони помиляються, бо віра також має величезну силу—це дар величезної цінності. У той час як медична наука зберігає та покращує якість життя, віра наповнює існування метою та відкриває вічне царство, даруючи життя, що перевершує земне життя».

    Спираючись на християнську традицію, Вселенський патріарх Варфоломій обговорював теологічне значення здоров’я та хвороби, розглядаючи їх як аспекти спасіння чи відчуження. Він називав Христа «лікарем душ і тіл», наголошуючи на цілющій силі віри та її ролі у відновленні спілкування з Богом, людством і творінням.

    На завершення Вселенський патріарх Варфоломій благословив відвідувачів та їхніх близьких, покликавши на них благодать і милість Божу.

    Нагадаємо, Вселенський патріарх закликав пройти дорогою Великого посту з постом і покаянням.

    Найсвіжіше

    Популярне