Понеділок, 27 Травня, 2024
Бiльше

    Єпископ Михаїл про справжнє значення Великого Посту: не їжа, а милосердя та покаяння

    10 березня у Ставропігії Вселенського Патріархату в Україні – Андріївському храмі Екзарх Вселенського Патріарха єпископ Команський Михаїл звершив Божественну літургію.

    Під час богослужіння були піднесені заупокійні прохання до Бога за полеглих воїнів ЗСУ та мирних жителів, вбитих загарбниками. Також окремо помолились за українське військо і справедливий мир в Україні, повідомляє Місія «Ставропігія Вселенського Патріархату в Україні».

    Вступаючи в період Великого Посту, важливо пам’ятати, що його сенс не лише в утриманні від їжі, а в прояві милосердя до ближніх, підкреслив екзарх Вселенського патріарха в Україні єпископ Михаїл.

    “Господь судитиме нас не за пости, а за те, чи служили ми Йому через наших ближніх”, – сказав владика Михаїл у проповіді, виголошеній 11 березня.

    Він зазначив, що багато людей помилково вважають, що піст полягає лише в обмеженні їжі. Проте, справжня суть посту – це боротьба з пристрастями та прояв милосердя до оточуючих.

    “Піст – це не лише утримання від їжі, але покаяння у гріхах й боротьба з нашими пристрастями: залежністю від соціальних мереж, телевізора, азартних ігор, алкоголю”, – підкреслив єпископ Михаїл.

    Єрарх Великої Матері Церкви Христової закликав віруючих поєднувати піст з милостивим ставленням до інших людей.

    “Скільки радості приносить людині, коли вона бачить щастя в очах іншої людини, якій вона допомогла”, – сказав владика Михаїл.

    Очільник Ставропігії Вселенського Патріарха в Україні також зазначив, що неможливо допомогти всім, але кожен з нас може зробити свій внесок.

    “Навіть якщо ми не можемо допомогти всім, покаянням і милосердям ми можемо зробити свій істинний піст. Не для того, щоб нас славили, а тому, що маємо в тому поклик”, – підкреслив єпископ Команський.

    Владика Михаїл закликав віруючих зробити Великий Піст не періодом “голодного існування”, а часом покаяння, радості, молитви, спілкування з ближніми та милосердя.
    “Пам’ятаймо, що так поступаючи, ми поступаємо, як сам Господь”, – сказав він.

    Найсвіжіше

    Популярне