Четвер, 2 Травня, 2024
Бiльше

    “Хутірський чаклун з білою шапкою”: митрополит УПЦ (МП) покарав священника, який долучився до ПЦУ

    Протоєрей Олександр Карпець, благочинний Тростянецького церковного округу покинув Українську православну церкву (в єдності з Московським патріархатом) та перейти до Православної Церкви України (ПЦУ). За це митрополит УПЦ (МП) Євлогій (Гутченко) наклав на нього жорстокі санкції: заборонив служити та відлучив від церкви.

    Це подвійне покарання за один проступок суперечить не лише Римському праву, яке засуджує принцип “non bis in idem”, але й 25-му Апостольському правилу, яке чітко стверджує: “не мстися двічі за одне”, зауважує богослов Андрій Кураєв на своїй сторінці в соцмережах.

    Звертаючись до Писання, зокрема до книги пророка Наума (1:9), де Бог обіцяє: “Не отмстиши дважды за едино”, дослідники підкреслюють, що подвійне покарання за один гріх неприпустиме.

    Церковні правила, такі як 32-е правило св. Василія Великого, та офіційні документи РПЦ, включаючи проект Положення про канонічні заборони, також чітко свідчать про заборону подвійного покарання за одне й те ж правопорушення.

    Варто зазначити, що раніше митрополит Євлогій відлучав від церкви не на 25 років, а “до Другого Пришестя”. Кураєв пов’язує це пом’якшення позиції з тим, що сам Євлогій зараз перебуває під слідством за “розпалювання міжрелігійної ворожнечі”.

    Історія протоєрея Карпця свідчить про жорстокість та нетерпимість, які панують в УПЦ (МП). Перехід до ПЦУ для багатьох священнослужителів стає єдиним способом зберегти свою гідність та віру. В керівництві ж УПЦ (МП) бояться єдності православ’я і обрубуються будь-яким шляхам до діалогу. Саме так діють і в Московському патріархаті, який благословляє війну проти України.

    Кампанія про “гоніння”, яку веде УПЦ (МП) має на меті не тільки блокувати закон про заборону Церков із центром в Росії, але й заглушити голос тих вірян і священників, які хочуть послідувати Томосу та долучитись до канонічної ПЦУ.

    Нагадаємо, предстоятель ПЦУ раніше прийняв священника Олександра Карпця, який з громадою долучився до автокефальної Церкви. Митрополит Епіфаній обговорив зі священником питання церковного життя та вручив йому відповідні укази про прийняття Свято-Вознесенської парафії міста Тростянець Охтирського району Сумської області у пряме підпорядкування Предстоятелю і затвердження отця Олександра настоятелем громади.

    Найсвіжіше

    Популярне