Неділя, 5 Травня, 2024
Бiльше

    Патріарх Румунський відзначає 34-ту річницю єпископської хіротонії

    Патріарх Румунський Даниїл був висвячений на єпископа 34 роки тому в Митрополичому соборі в Тімішоарі.

    22 липня 1951 року в селі Добрешть, комуна Бара, повіт Тіміш, народився Патріарх Даниїл, шостий глава Румунської Православної Церкви, третя дитина в сім’ї педагога Алексіє та його дружини Стели Чоботеа, повідомляє  basilica.ro

    З 1974 по 1976 рік навчався в докторантурі Православного богословського інституту в Бухаресті під керівництвом преподобного професора Думітру Стенілоає. Продовжив навчання за кордоном на факультеті протестантського богослов’я Університету гуманітарних наук у Страсбурзі, Франція, та в Університеті Альберта Людвіга у Фрайбурзі-ім-Брейсгау, Німеччина.

    Дисертація, яку він захистив у Страсбурзькому університеті 15 червня 1979 року, називалася “Рефлексія і християнське життя сьогодні” (Réflexion et vie chrétiennes aujourd’hui). Дисертація була сформульована під керівництвом двох видатних французьких професорів, Андре Бенуа та Жерара Зігвальда.

    У 1987 році він розпочав своє чернече покликання в монастирі Сіхештрия в повіті Неамет, прийнявши ім’я Даниїл під мантією старця Клеопи Іліє. На наступний день після дияконських свячень, 14 серпня 1987 року, він отримав священичу хіротонію.

    Титул єпископа Лугожського отримав після хіротонії на єпископа-помічника Тімішоарської архиєпархії 4 березня 1990 року. Він був обраний архиєпископом Ясським і митрополитом Молдови та Буковини 7 червня 1990 року. Церемонія інтронізації відбулася наступного місяця.

    Митрополит Даниїл був обраний Архиєпископом Бухарестським, Митрополитом Мунтенії і Добруджі, Місцеблюстителем престолу Кесарії Каппадокійської і Патріархом Румунської Православної Церкви Церковною виборчою колегією 12 вересня 2007 року.

    Церемонія інтронізації Патріарха відбулася в Патріаршому соборі в Бухаресті в неділю, 30 вересня 2007 року, що збіглося зі святом святого Григорія Просвітителя Великої Вірменії.

    Новий Національний собор у Бухаресті став кульмінацією багатьох важливих починань, таких як канонізація десятків румунських святих, створення кількох єпархій для румунів, що проживають за кордоном, виділення сотень мільйонів євро на благодійні та соціальні ініціативи, заснування Медіа-центру Базиліки, серед багатьох інших.

    Виняткові богословські та пастирські погляди Патріарха Даниїла були на повну силу продемонстровані під час Святого і Великого Критського Собору. Він виступав за дотримання канонічного стандарту соборності у всій Православній Церкві.

    З нагоди сотої річниці заснування Румунського Патріархату триває підготовка до освячення мозаїчного розпису з Національного собору та канонізації кількох шанованих священнослужителів та сповідників, які перебували в комуністичних в’язницях Румунії.

    Найсвіжіше

    Популярне