Середа, 26 Червня, 2024
Бiльше

    Одеські румуни виступають за проголошення 2026 року Роком міжкультурного співробітництва України, Румунії та Молдови

    Асоціація румунів Одеської області “Бессарабія” хоче, щоб 2026 рік був оголошений “Роком міжкультурного співробітництва Петра Могили в Україні, Румунії та Республіці Молдова”.

    У грудні 2023 року асоціація звернулася з відкритим листом до президентів трьох країн. 26 лютого 2024 року Міністерство закордонних справ (МЗС) Румунії повідомило, що взяло до уваги ініціативу румунів з Одещини, передає  orthodoxtimes.com

    За словами Анатола Попеску, президента Національно-культурної асоціації румунів “Бессарабія”, у листі-відповіді МЗС зазначається, що “поглиблення політико-дипломатичного діалогу між Румунією та Україною, в тому числі в контексті агресивної війни, розв’язаної Російською Федерацією, має на меті, серед іншого, просування спільної історичної та культурної спадщини, в якій постать Петра Могили відіграє центральну роль”.

    Президент асоціації додає: “МЗС також запевняє нас у тому, що винесе цю пропозицію на перший план у діалозі з відповідними органами влади в Україні та Республіці Молдова”.

    Святитель Петро Могила (Петро Могила або Петро Могила), який народився в 1596 році в Молдавії (сучасна Румунія), відіграв вирішальну роль у Східній Православній Церкві 17-го століття, зокрема в Українській Православній Церкві.

    Будучи митрополитом Київським і Галицьким, він протистояв зовнішнім викликам, таким як вплив Католицької Церкви та внутрішні розбіжності всередині Православної Церкви. Могила відомий своїми зусиллями з реформування та зміцнення Православної Церкви, зокрема, укладанням та публікацією “Православного сповідання”.

    Ця праця мала на меті сформулювати та захистити доктринальні та літургійні традиції Православної Церкви від впливів римо-католицизму та протестантизму. Попри його смерть у 1646 році, спадщина святого Петра Могили живе, і його пам’ятають як визначну постать у східнохристиянській історії за його внесок у богословську ясність і церковну реформу.

    Нагадаємо, раніше єрарх ПЦУ назвав рішення Синоду Румунської ПЦ провокаційним і неканонічним.

    Найсвіжіше

    Популярне