Субота, 27 Квітня, 2024
Бiльше

    Ексклюзив: фото пошкодження печер Києво-Печерської лаври (відео, фото)

    23 лютого 2024 року, в результаті недбалого управління та погіршення умов експлуатації, у Ближніх печерах Києво-Печерської Лаври виявлено серйозні пошкодження, що загрожують безпеці та цілісності історичного комплексу.

    Про це повідомляє Духовний Фронт України з посиланням на власні джерела.

    На фото та відео, видно значні руйнування стін печер, спричинені пліснявою, порушенням режиму “волога-сухість” та ерозійним проникненням ґрунтових вод. Ці негативні явища загрожують святим мощам та святиням, що може призвести до незворотного руйнування комплексу Ближніх печер.

    Це серйозне попередження про необхідність негайних заходів для збереження та охорони національної культурної спадщини, що є символом історичної та духовної цінності для українського народу.

    Нагадаємо, раніше УПЦ (МП) відмовили захисникам України у проведенні богослужіння за загиблими у Нижній Києво-Печерській лаврі. Монастир мотивував це “поточним ремонтом” у Ближніх печерах.

    Натомість Національний заповідник “Києво-Печерська лавра” з метою забезпечення вільного доступу усіх громадян до святинь, незалежно від їхніх релігійних переконань, розпочинає процедуру повернення культурних цінностей та мощей святих, розташованих у Ближніх печерах.

    Найсвіжіше

    Популярне